Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką

Tagi: ,

Zupy owocowe wracają do łask! Owiane złą sławą, bo niezbyt mile kojarzone z przedszkolnych i szkolnych stołówek, dziś rozpieszczają nasze podniebienia i przynoszą miłe orzeźwienie. Idealnie zastępują talerz gorącej zupy w upalne dni, świetnie nadają się w charakterze deserów niezależnie od pogody.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką powinna być kwaskowa, jednak wszystko zależy od Waszych preferencji i w zależności od nich zmodyfikujcie przepis dodając odpowiednią dla siebie ilość cukru.

Do przygotowania zupy wykorzystałam porzeczkę mrożoną, ale w sezonie na świeże porzeczki jak najbardziej polecam te prosto z krzaczka.

Pamiętajcie, że owoce gotują się błyskawicznie i jeśli nie chcecie, aby były „klapnięte”, dajcie im tylko 5 minut, nie więcej. Gdyby jednak coś poszło nie tak, można zupę zmiksować i podać w postaci kremu owocowego z ryżem. Ja wykorzystałam mój ulubiony ryż basmati.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką została przeze mnie podana na zimno i w takiej wersji, moim zdaniem, zupy owocowe smakują najlepiej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką:

  • 1 kg owoców (truskawek i czarnej porzeczki)
  • 1 l wody
  • łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta kardamonu
  • opcjonalnie: 2-3 krople ekstraktu waniliowego
  • 100 g ryżu basmati
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Owoce przepłukujemy na sicie, usuwamy szypułki z truskawek (jeśli mamy mrożone truskawki, pomijamy ten krok).
  2. Przekładamy owoce do garnka, dodajemy cukier i szczyptę kardamonu. Podlewamy wodą, chwilę gotujemy (nie więcej niż 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą pod koniec gotowania. Dodajemy kilka kropel ekstraktu z wanilii.
  3. Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
  4. Zupę podajemy na zimo, z ryżem, kleksem śmietany. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *