Zupa paprykowa z kurczakiem

Tagi: ,

Zupa paprykowa z kurczakiem to danie uniwersalne, które można gotować i serwować przez okrągły rok. Idealny czas to oczywiście późne lato i pełnia paprykowego sezonu, jednak lato nie może niestety trwać wiecznie. A szkoda! Na szczęście w miesiącach jesiennych i zimowych ze sklepów nie znikają papryki w różnych kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym czy zielonym. Soczyste barwy dodadzą uroku nawet najbardziej szarym dniom. Zobaczcie, jak aromatyczna może być zupa paprykowa z kurczakiem!

Proponowana zupa paprykowa z kurczakiem zarówno wyglądem, jak i smakiem może skojarzyć się z prostym daniem jednogarnkowym – leczo. Kto zaklasyfikowałby ją do tej kategorii, faktycznie nie pomyliłby się za zbytnio. Podczas gotowania oszczędziliśmy nieco czasu i łez 🙂 i do garnka dodaliśmy opakowanie Zupy Cebulowej Jak u Mamy Winiary. Czasem trzeba sobie nieco ułatwić życie i ma się czego wstydzić.

Zupa paprykowa z kurczakiem:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże lub 5 średniej wielkości papryk (w różnych kolorach)
  • 6 pomidorów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie Zupy Cebulowej Jak u Mamy Winiary
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać, posiekać.
  2. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.
  4. Zeszklić na niej czosnek, a następnie dodać pokrojone papryki i lekko podsmażyć.
  5. Całość zalać ok. 1 litrem wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
  6. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  7. Kurczaka umyć, obrać, pokroić na paseczki. Kawałki mięsa wymieszać z oliwą i przyprawami: oregano, tymiankiem, kurkumą oraz pieprzem ziołowym. Rozgrzać patelnię i zrumienić na niej mięso na złoto.
  8. Kiedy papryka nieco zmięknie do garnka dodać pomidory oraz 1 opakowanie Zupy Cebulowej Jak u Mamy Winiary.
  9. Zupę gotować jeszcze przez ok. 10 minut na wolnym ogniu, doprowadzić do zagotowania.
  10. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Na koniec do zupy dodać zrumienione kawałki kurczaka.

Zupa paprykowa z kurczakiem na codzienny obiadzupa paprykowa z kurczakiem z pomidoramizupa paprykowa z kurczakiem i ziołamizupa paprykowa z piersią z kurczaka

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *