Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

Tagi: ,

Phở , czyli wietnamska zupa. To inaczej rodzaj rosołu ugotowanego na wołowinie (phở bò) lub kurczaku (phở gà). Początkowo zupę gotuje się jak nasz tradycyjny wywar wołowy, ale finalnie bardzo się różni smakiem, aromatem i sposobem podania. Bardzo żałuję, że nie mogę podzielić się z Wami zapachami, jakie w tej chwili unoszą się w mojej kuchni. Wywar z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnie obłędnie. Na tym etapie przypomina mi też nieco indyjską zupę gulaszową, którą gotowałam jakiś czas temu. Zupa phở zaskoczyła mnie barwą, zapachami, bardzo oryginalnym i wyrafinowanym smakiem oraz samym sposobem podania.

Gotując zupę phở przeglądałam zdjęcia z bazaru w Wietnamie, gdzie można nie tylko kupić przyprawy, ale też zobaczyć na żywo jak przyrządza się potrawy i skosztować ich na miejscu. Gdybym mogła się teleportować, to chętnie wybrałabym się na taki bazar i zabrała z sobą Agatkę. Myślę, że jeden dzień by nam nie wystarczył.

Pomarzyć dobra rzecz, a tymczasem życzę Wam smacznego i zachęcam do wypróbowania mojej wersji zupy phở.

(z podanych składników przygotujemy około 4-5 porcji zupy)

Składniki:

  • 300 g kości wołowych
  • 300 g antrykotu wołowego
  • 1,8 l (do 2 litrów) zimnej wody
  • 1 laska cynamonowa
  • 1 gwiazdka anyżowa
  • 4 ziarna kolorowego pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1/3 imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • szczypiorek do posypania
  • świeża mięta do dekoracji
  • świeża kolendra do dekoracji
  • makaron ryżowy
  • 150 g wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki (jak do carpaccio)
  • cytryna lub limonka

Przygotowanie:

  1. Kości wołowe i mięso myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  2. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę. Co jakiś czas zbieramy szumowinę.
  3. Na patelni bez tłuszczu opalamy przyprawy: laskę cynamonową, gwiazdkę anyżową i ziarna pieprzu, a następnie obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, ostrą papryczkę (bez nasion) oraz obrany i pokrojony w plastry imbir oraz ząbki czosnku w łupinach.
  4. Wszystko dodajemy do wywaru po 1 godzinie i gotujemy jeszcze około 2 godziny (mięso musi być miękkie).
  5. Pod koniec doprawiamy zupę solą i cukrem do smaku oraz dodajemy sos rybny.
  6. Gotowy wywar przelewamy do drugiego garnka przez sitko (ugotowane mięso wołowe możemy wykorzystać do pierogów lub pasztecików).
  7. Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu.
  8. Do miseczek nakładamy porcję gotowego makaronu, układamy plasterki surowej wołowiny i zalewamy gorącym wywarem wołowym.
  9. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, listkami mięty i kolendry. Podajemy z cytryną lub limonką.

pho 1

Zupa Phở

Zupa Phở

pho 4

Polecam też:

Indyjską zupę gulaszową

Tomato bisque

Rozgrzewające minestrone

Soliankę ukraińską

Zobacz też