Zupa pieczarkowa z makaronem

Tagi:

Zupa pieczarkowa z makaronem to obok rosołu, pomidorowej, jedna z tych zup, które często goszczą na naszych polskich stołach. Pieczarkowa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Aby ją ugotować nie potrzeba długiej listy składników czy wyprawy do lasu, kiedy chcemy ugotować prawdziwą grzybową. Do zupy wybrałam tym razem makaron typu lane ciasto, dodałam aksamitnej śmietany i udekorowałam zieloną cebulką, która nada całości ostrzejszego charakteru (można pominąć w przypadku dzieci). 

Z podanych proporcji przygotujesz 4 porcje zupy. 

Składniki:

  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 200 g ulubionego makaronu
  •  Kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz
  • Pęczek cebuli dymki

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, posiekać. 
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Dorzucić posiekane cebule i czosnek. Dosypać także kurkumę i odrobinę soli. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu. Dzięki dodatkowi soli, cebula zacznie puszczać wodę i nie będzie się przypalać. Z kolei kurkuma podsmażona na tym etapie  z cebulą i czosnkiem nada całości aromatu. 
  3. W międzyczasie pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Całość dobrze wymieszać, smażyć dalej na wolnym ogniu. 
  4. Kiedy pieczarki zmiękną i puszczą wodę dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dolać bulion. Całość zmiksować na gładki krem, pod koniec miksowania dodając 2 łyżki śmietany. 
  5. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  6. Ugotować makaron. Dymkę pokroić. 
  7. Zupę pieczarkową podawać z makaronem, dymką i kleksem śmietany. 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *