Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami pachnąca tymiankiem

Tagi: ,

Bardzo prosta i aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami. Jesienią takie zupy gotuje się częściej, bo sycą na długo i przyjemnie rozgrzewają. Jesień to świetny sezon na zupy grzybowe, nie zawsze jednak muszą to być zupy z grzybów leśnych (bo i nie wszędzie kupimy grzyby, jak i nie zawsze jest czas na ich dokładne oczyszczenie). Na jesienne zupy doskonale nadają się także pieczarki – smaczne, niedrogie i dość łatwe w czyszczeniu. A przede wszystkim łatwo dostępne (i to przez okrągły rok).

Pieczarki pysznie komponują się z suszonym tymiankiem, którego aromat już po chwili wypełnia całą kuchnię.

Dziś do zupy pieczarkowej dodałam zarówno ziemniaki, jak i makaron, choć tradycyjnie zupa przygotowywana jest zazwyczaj z jednym z tych dwóch dodatków.

Pieczarki do zupy zazwyczaj kroję w cienkie plasterki, ale są także zwolennicy tarcia pieczarek na tarce. Ciekawi mnie, jaki jest Wasz sposób na pieczarki w zupie?

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa pieczarkowa z makaronem i ziemniakami:

  • 0,5 kg świeżych pieczarek
  • 1l rosołu lub wywaru warzywnego
  • marchewka
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • 10 dag makaronu
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta kurkumy
  • łyżka oleju
  • cebula
  • 1/4 szklanka gęstej śmietany
  • natka pietruszki lub inna ulubiona zielenina

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na oleju z posiekaną cebulką z dodatkiem suszonego tymianku i szczypty kurkumy.
  2. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając startą na tarce marchewkę.
  3. Do zupy dodajemy makaron i podsmażone pieczarki, zagotowujemy, doprawiamy solą, gotujemy 5 minut (lub dłużej, jeśli czas gotowania makaronu jest dłuższy).
  4. Śmietanę łączymy z chochlą zupy, dolewamy do garnka energicznie mieszając.
  5. Zupę na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *