Zupa pieczarkowa z makaronem
Tagi: zupa pieczarkowa, zupa pieczarkowa z makaronem, zupa z makaronem

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Szybko, prosto i najlepiej, żeby smakowało jak u mamy… Kto z nas nie marzy o tym, żeby zupy gotowały się same?
– “To czasochłonna robota…”
– “Taka jestem zabiegana, nie mam kiedy ugotować.”
– “Od miesięcy próbuję zrezygnować z abonamentu na dzienny catering, ale obawiam się, że nie poradzę sobie z regularnym przygotowaniem posiłków”, żalą się i narzekają niejednokrotnie moi znajomi.
– “Ależ Kochani, to wszystko nie jest aż takie skomplikowane”, odpowiadam. Trzeba tylko nieco pokombinować, jakby tu sobie ułatwić życie…”
Słowo się rzekło, nie ma odwrotu. Czekają przecież ludzi głodni zup i porad, z jedynie odrobinę ostygłym zapałem. Pora zatem, aby zakasać rękawy i zamieszać w garach. Ale zaraz, zaraz, miało przecież być łatwo i bezboleśnie! W głowie pomysł na zupę pieczarkową.
Zupa ma być sycąca – tak, aby nie musieć od razu gotować drugiego dania. Przygotujemy zatem zupę krem i dodamy do niej solidną porcję makaronu. Dla urozmaicenia dodamy także… kalafior? Utarty i zrumieniony na maśle, doprawiony tymiankiem, będzie stanowił nietypowy dodatek i zupa pieczarkowa z makaronem z pewnością nie będzie nudna. Co z obieraniem pieczarek? Z tym zawsze sporo roboty… Sięgniemy zatem po coś, co sprawi, że nasza zupa będzie gotowa na 15 minut. Z pomocą przychodzi niepozorne opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY. W środku, oprócz aromatycznej mieszanki, znajdziemy także kawałki grzybów! Bez dodatku barwników czy konserwantów.
Kiedy faktycznie brakuje nam czasu na przygotowanie całego dania od początku do końca, warto sięgnąć po mini pomoce, a na weekend zaplanować sobie trochę więcej czasu na gotowanie i pomyśleć o tym, co można przygotować z wyprzedzeniem – tak, aby w trakcie tygodnia móc poświęcić się innym obowiązkom.
Składniki:
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pietruszki
- 1/2 dużej główki kalafiora
- 1 opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY
- 200 g makaronu
- 4 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 12%
- Natka pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
- Kalafiora umyć, podzielić różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła rozgrzać, wrzucić na nie utarty kalafior. Doprawić tymiankiem i delikatnie zrumienić – aż kalafior nieco zmięknie, jednocześnie zachowując swoją chrupkość.
- Odłożyć część kalafiora do dekoracji zupy, do reszty dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną cebulę oraz pietruszkę. Całość lekko podsmażyć – aż cebula stanie się szklista.
- Lekko zrumienione warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować przez ok. 15-20 minut.
- W międzyczasie, w osobnym naczyniu, ugotować makaron. Natkę pietruszki posiekać.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksować na gładki krem.
- W 200 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i dolać do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawać z makaronem i kalafiorową posypką, udekorowaną natką zielonej pietruszki.
2 Comments
Dziękuję za szerokie codzienne źródło inspiracji.
Użyłam mrożonego kalafiora, dzięki czemu było jeszcze szybciej. Pysznie!