Zupa pieczarkowa z makaronem

Tagi: , ,

Szybko, prosto i najlepiej, żeby smakowało jak u mamy… Kto z nas nie marzy o tym, żeby zupy gotowały się same?
– “To czasochłonna robota…”
– “Taka jestem zabiegana, nie mam kiedy ugotować.”
– “Od miesięcy próbuję zrezygnować z abonamentu na dzienny catering, ale obawiam się, że nie poradzę sobie z regularnym przygotowaniem posiłków”, żalą się i narzekają niejednokrotnie moi znajomi.
– “Ależ Kochani, to wszystko nie jest aż takie skomplikowane”, odpowiadam. Trzeba tylko nieco pokombinować, jakby tu sobie ułatwić życie…”

Słowo się rzekło, nie ma odwrotu. Czekają przecież ludzi głodni zup i porad, z jedynie odrobinę ostygłym zapałem. Pora zatem, aby zakasać rękawy i zamieszać w garach. Ale zaraz, zaraz, miało przecież być łatwo i bezboleśnie! W głowie pomysł na zupę pieczarkową.

Zupa ma być sycąca – tak, aby nie musieć od razu gotować drugiego dania. Przygotujemy zatem zupę krem i dodamy do niej solidną porcję makaronu. Dla urozmaicenia dodamy także… kalafior? Utarty i zrumieniony na maśle, doprawiony tymiankiem, będzie stanowił nietypowy dodatek i zupa pieczarkowa z makaronem z pewnością nie będzie nudna. Co z obieraniem pieczarek? Z tym zawsze sporo roboty… Sięgniemy zatem po coś, co sprawi, że nasza zupa będzie gotowa na 15 minut. Z pomocą przychodzi niepozorne opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY. W środku, oprócz aromatycznej mieszanki, znajdziemy także kawałki grzybów! Bez dodatku barwników czy konserwantów.

Kiedy faktycznie brakuje nam czasu na przygotowanie całego dania od początku do końca, warto sięgnąć po mini pomoce, a na weekend zaplanować sobie trochę więcej czasu na gotowanie i pomyśleć o tym, co można przygotować z wyprzedzeniem – tak, aby w trakcie tygodnia móc poświęcić się innym obowiązkom.

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki
  • 1/2 dużej główki kalafiora
  • 1 opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY
  • 200 g makaronu
  • 4 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
  3. Kalafiora umyć, podzielić różyczki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła rozgrzać, wrzucić na nie utarty kalafior. Doprawić tymiankiem i delikatnie zrumienić – aż kalafior nieco zmięknie, jednocześnie zachowując swoją chrupkość.
  5. Odłożyć część kalafiora do dekoracji zupy, do reszty dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną cebulę oraz pietruszkę. Całość lekko podsmażyć – aż cebula stanie się szklista.
  6. Lekko zrumienione warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać bulionem warzywnym. Całość gotować przez ok. 15-20 minut.
  7. W międzyczasie, w osobnym naczyniu, ugotować makaron. Natkę pietruszki posiekać.
  8. Kiedy warzywa będą już miękkie, całość zmiksować na gładki krem.
  9. W 200 ml zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i dolać do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na zakończenie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Zupę podawać z makaronem i kalafiorową posypką, udekorowaną natką zielonej pietruszki.

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *