Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Tagi: , ,

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego ma delikatny, maślany smak. Idealna na deszczową pogodę, jaką mamy właśnie na pomorzu. Niestety często zazdrościmy innym rejonom Polski pięknej pogody i wyższych temperatur. Kiedy południe Polski może jeść chłodniki, północ gotuje ciepłą zupę pieczarkową 🙂 Dzięki temu dostarczamy Wam z Agatą zupy na niepogodę i pogodę.

Uwielbiam zupy grzybowe, które zazwyczaj gotuję jesienią, kiedy sezon grzybowy w pełni. Ale zupa pieczarkowa też smakuje rewelacyjnie, a pieczarki na szczęście są dostępne cały rok. Kojarzą mi się też z czymś innym. Kiedy byłam dzieckiem moi rodzi rodzice hodowali… pieczarki, więc wiem od „zaplecza” jak rosną, jak się je zbiera i czyści. Po odrobieniu lekcji pomagałam rodzicom i zbierałam grzyby, a potem czyściłam, sortując do skrzynek. Grzyby na obiad mieliśmy zawsze świeże i pod ręką 🙂

Paluchy z ciasta francuskiego:

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 oliwek zielonych
  • 6 oliwek czarnych

Przygotowanie:

  1. Oliwki kroimy na krążki.
  2. Ciasto francuskie kroimy na paski około 2 cm szerokości.
  3. Wzdłuż każdego paska nacinamy miejsca na oliwki.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Układamy ciasto francuskie i w nacięcia wkładamy oliwki.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy 10 minut bez termoobiegu.

Zupa pieczarkowa:

  • 1,5 litra bulionu grzybowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 120 ml śmietany 18 %
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzewamy bulion.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Pokrojone ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy do momentu aż będą już prawie miękkie.
  4. Cebulę kroimy w kostkę.
  5. Pieczarki dokładnie myjemy i przekładamy do durszlaka,aby ociekły z wody. Odcinamy nóżki i kapelusze pieczarek kroimy na 4 części.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Grzyby po chwili puszczą wodę.
  7. Usmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu. Doprawiamy kozieradką i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Gotujemy jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec zabielamy śmietanką.
  9. Podajemy z świeżą natką pietruszki oraz z paluchami z ciasta francuskiego.
zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Na naszym blogu znajdziecie też przepisy na inne wersje zupy pieczarkowej:
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *