Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Tagi: , , , ,

Zupa pieczarkowa krem to taki mały powrót do smaków  grzybowej zupy wigilijnej. Mamy jeszcze kalendarzową zimę, choć aktualna pogoda bardziej przypomina wiosnę . Na pogodę absolutnie nie narzekam i cieszę się z każdego słonecznego i ciepłego dnia, ale troszkę już tęsknię za klimatem świąt i dlatego ugotowałam pyszną, delikatną kremową zupę z suszonych pieczarek.

Jest dużo bardziej łagodna od tradycyjnej zupy grzybowej, którą jadamy w święta i chyba nawet smaczniejsza. Krem z pieczarek w połączeniu z pokruszoną gorgonzolą smakuje obłędnie. Ser lekko się rozpuszcza w miseczce ciełej zupy. Uwielbiam takie połączenia.

Kremowe zupy coraz bardziej podbiają moje serce : szybko się je przygotowuje, można łączyć je z ulubionym dodatkiem, można zapakować je do kubka termicznego i zabrać z sobą do pracy. Jak tu nie kochać takiej zupy 😉

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 800-900 ml wody
  • 40 g suszonych pieczarek ( krojonych)
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kostki Bulion pieczarkowy z maślaną nutą
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 125 g gorgonzoli

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.
  4. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.
  5. Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  6. Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.
  7. Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
  8. Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z  ciepłą zupą.

zupa pieczarkowa - krem z pieczarek

Jeśli nie przepadacie jednak za suszonymi grzybami, to mamy z Agatką też kilka innych „pieczarkowych” propozycji :

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Kremowa zupa pieczarkowa

Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *