Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

Tagi:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem. Pożywna, jak na jesienną zupę przystało. Podduszone pieczarki z dodatkiem szalotki i czosnku nadają jej apetycznego aromatu. Dla takich zup szybciej wraca się do domu po pracowitym dniu. Zwłaszcza, gdy na dworze jest mokro i nieprzyjemnie. Wówczas można dodatkowo doprawić pieczarki zdrową porcją chili. Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem – idealna na rozgrzewkę 🙂

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem:

  • 30-40 dag pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 1 l wywaru warzywnego lub wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 10 dag boczku parzonego (może być w plastrach)
  • pół łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

  1. Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, solimy. Gotujemy 15 minut.
  2. Boczek kroimy w kosteczkę lub paski, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, dodajemy masło, chwilę podsmażamy.
  3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, dusimy chwilę.
  4. W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebulki. Pół minuty później dorzucamy do cebulki pieczarki, oprószamy solą. Dusimy, aż woda odparuje.
  5. Dodajemy podduszone pieczarki do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę.
  6. Zupę pieczarkową z ziemniakami i boczkiem zabielamy śmietanką, posypujemy świeżą zieleniną. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

zupa pieczarkowa z ziemniakami

zupa pieczarkowa z boczkiem

zupa pieczarkowa

jak zrobić zupę pieczarkową

pieczarkowa

pieczarkowa z ziemniakami

zupa z pieczarek

Czy jest ktoś, kto nie lubi boczku? Poza tymi, którzy nie jedzą mięsa wcale, chyba każdemu pasuje taki dodatek do zupy! Nam też, dlatego polecamy również inne nasze przepisy:

Zobacz też

2 Comments

  • Fretka napisał(a):

    Zaczynam zabawę z zupami i ten blog to dla mnie raj! Tę troszeczkę przesoliłam, ale i tak wyszło pysznie 🙂

    • Agata napisał(a):

      Przesoloną zupę można spróbować „uratować” dodając do niej kawałek surowego ziemniaka, o ile jeszcze mamy możliwość dalszego gotowania. A jak zupa gotowa – można „rozcieńczyć” ją przegotowaną wodą lub dodać słodką śmietankę. A najlepiej solić z umiarem :))

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *