Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Tagi:

Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami czy może pieczarkowy krem podany z podsmażonymi ziemniakami? Jednego dnia można wybrać pierwszą opcję, a kolejnego drugą. Bo niby dlaczego mielibyśmy rezygnować z którejkolwiek wersji, skoro obie są pyszne?

Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!

Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową Jak u Mamy Winiary – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił 😊. Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.

Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym:

  • 2 opakowania Zupy pieczarkowej Jak u Mamy Winiary
  • główka czosnku
  • serek topiony śmietankowy (10 dag)
  • garść gałązek świeżego tymianku (u mnie cytrynowy)
  • 0,5 kg niedużych ziemniaków
  • kilka łyżek oliwy lub oleju (użyłam słonecznikowy bio)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy d0 180 st. C.
  2. Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.
  3. Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.
  4. Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.
  5. Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.
  6. Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.
  7. Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).
  8. Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi - jesienno-zimowe danie

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym - przepis na zimowy obiad

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i czosnkiem

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi na obiad

sycąca zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi - prosty przepis

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym z tymiankiem

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym - gęsta zupa

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym z czosnkiem

zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym przepis na pożywny posiłek

Zobacz też

1 komentarz

  • Dominika napisał(a):

    oooch, musi być pyszna ta zupka, chyba ją zrobię! Ja w prawdzie nie gotuję zup krem w garnku, tylko zagotowuję je od razu w blenderze (mam ronica z taką funkcją), ale na pewno się uda 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *