Zupa pieczarkowa ze śliwkami
Tagi: zupa pieczarkowa, zupa pieczarkowa ze śliwkami

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Połączenie nietypowe i dla niektórych pewno odrobinę niecodzienne. Zupa pieczarkowa ze śliwkami to kombinacja smaków. Słodycz suszonej bądź wędzonej śliwki w zupie pozytywnie Cię zaskoczy.
Dzięki dodatkowi Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary, potrawę przygotujesz niezwykle szybko. Daj sobie czasem trochę pomóc w kuchni 🙂
Składniki:
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pietruszki
- 5 większych różyczek kalafiora
- 2 opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY
- Kilka łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Różowy pieprz
- Sól
- 100 g suszonych lub wędzonych śliwek
Przygotowanie:
- Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki.
- Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem.
- Dodać pietruszkę i różyczki kalafiora, chwilę podsmażyć.
- Warzywa zlać 1,2 litra wody. Gotować aż zmiękną. Zmiksować na gładki krem.
- W szklance zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowania Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY. Dolać do zupy. Wymieszać.
- Dodać gałkę muszkatołową, różowy pieprz i odrobinę soli – do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Zupę podawać z suszonymi śliwkami, listkami świeżej bazylii.




