Zupa pieczarkowa ze śliwkami

Tagi: ,

Połączenie nietypowe i dla niektórych pewno odrobinę niecodzienne. Zupa pieczarkowa ze śliwkami to kombinacja smaków. Słodycz suszonej bądź wędzonej śliwki w zupie pozytywnie Cię zaskoczy.

Dzięki dodatkowi Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy Winiary, potrawę przygotujesz niezwykle szybko. Daj sobie czasem trochę pomóc w kuchni 🙂

Składniki:

  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki
  • 5 większych różyczek kalafiora
  • 2 opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY
  •  Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  Różowy pieprz
  • Sól
  • 100 g suszonych lub wędzonych śliwek

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Pietruszki obrać, pokroić na cienkie plasterki. 
  3. Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze. 
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. 
  5. Dodać pietruszkę i różyczki kalafiora, chwilę podsmażyć. 
  6. Warzywa zlać 1,2 litra wody. Gotować aż zmiękną. Zmiksować na gładki krem. 
  7. W szklance zimnej wody dokładnie rozmieszać opakowania Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY. Dolać do zupy. Wymieszać. 
  8. Dodać gałkę muszkatołową, różowy pieprz i odrobinę soli – do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. 
  9. Zupę podawać z suszonymi śliwkami, listkami świeżej bazylii. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *