Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone

Tagi: ,

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem i serkiem mascarpone smakuje wyśmienicie dzięki pieczarkom podsmażonym na maśle. O tym, że szpinak pasuje do pieczarkowej z pewnością przekonał się każdy, kto spróbował zupę Joli. Moja zupa pieczarkowa ze szpinakiem dodatkowo utwierdzi Was w tym przekonaniu. Jeśli już wiecie, że dwie porcje pysznej zupy pieczarkowej ze szpinakiem to za mało, podwójcie składniki. Smacznego!

Składniki:

  • 25 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • pół cebuli
  • 25 dag ziemniaków (u mnie 3 małe)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 0,7 ml wywaru warzywnego, mięsnego lub wody
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • garść świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę, podduszamy na maśle.
  2. Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń wilgotną szmatką lub krótko myjemy, odcinamy nóżki, kapelusze kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do zeszklonej cebulki, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu, dusimy, aż odparuje woda, a pieczarki delikatnie się zrumienią.
  3. W tym czasie wywar lub wodę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce o dużych oczkach pozostałe warzywa (marchewkę, pietruszkę i kawałek selera), dodajemy szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  4. Odrobiną wywaru podlewamy podsmażone pieczarki, dodajemy je do garnka z zupą, dodajemy garść umytego szpinaku (większe listki możemy porwać, mniejsze pozostawiamy w całości), gotujemy 5 minut.
  5. Serek mascarpone rozprowadzamy w 1/4 szklanki zupy, dodajemy do garnka.
  6. Zupę pieczarkową ze szpinakiem podajemy udekorowaną listkami rozmarynu.

zupa pieczarkowa ze szpinakiem

zupa ze szpinakiem

zupa pieczarkowa

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *