Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Tagi: ,

Bardzo chętnie gotujemy zupę pieczarkową razem z Agatką i za każdym razem staramy się, aby różniła się nieco smakiem lub sposobem podania. Tym razem postanowiłam dodać do niej szpinak i twaróg wędzony. Szpinak według mnie świetnie sprawdził się jako dodatek do zupy pieczarkowej. Nieco podkręcił jej smak i sprawił , że mało kolorowa pieczarkowa nabrała zielonych rumieńców.

Zdecydowaną kropką nad i jest tutaj twaróg wędzony, o którym nie mogę nie wspomnieć. Bardzo lubię wędzone sery i kiedy odkryłam istnienie wędzonego twarogu wiedziałam, że wykorzystam go jako dodatek do zupy. Jeśli nie uda się Wam kupić wędzonego twarogu możecie zastąpić go zwykłym, choć dosyć mocno różnią się one w smaku .

Zupa pieczarkowa ma też u mnie ogromny plus za to, że gotuje się ją szybko 🙂

(z podanych składników można przygotować około 3 porcje zupy)

Składniki:

  • 260 g pieczarek
  • 230 g ziemniaków (2 średnie sztuki)
  • 100 g cebuli (1 sztuka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80 g świeżego szpinaku
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • twaróg wędzony
  • olej roślinny do smażenia
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (mogą być plasterki).
  2. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek można też przecisnąć przez praskę.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę.
  4. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i wrzucamy cebulę. Smażymy ją około 5 minut i dodajemy pokrojone pieczarki i ziemniaki. Smażymy około 10 minut i dodajemy czosnek. Pozostawiamy na patelni aż czosnek się lekko przyrumieni.
  5. Część usmażonych pieczarek odkładamy do dekoracji, a pozostałe  zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  6. Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pierzem ziołowym i miksujemy blenderem na gładką masę oraz zabielamy śmietaną.
  7. Liście szpinaku płuczemy na sitku i blanszujemy. Sitko z umytym szpinakiem zanurzamy w garnku z gorącą wodą na około 30 sekund. Zblanszowany szpinak odstawiamy, aby ociekł z wody i dodajemy do zmiksowanej zupy mieszając. Część szpinaku zostawiamy do dekoracji.
  8. Do miseczek nalewamy zupę i nakładamy małą porcję usmażonych i pokrojonych pieczarek oraz szpinaku. Twaróg wędzony kruszymy i posypujemy nim zupę. Można też podawać z dodatkową porcją śmietany.

świeży szpinak

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem - łatwy przepis

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?

Polecam pozostałe  pyszne przepisy na zupę pieczarkową :

Zupa pieczarkowa z papryką na wynos

Krem z suszonych pieczarek z gorgonzolą

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *