Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Tagi: ,

Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się na polskich stołach zup. Można ją przygotować na tysiące różnych sposobów, choć z dzieciństwa pamiętamy zazwyczaj tylko dwa – z ryżem lub makaronem.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami to gęsty, pożywny krem, który można blendować do otrzymania aksamitnej konsystencji lub pozostawić w nim apetyczne ziarenka soczewicy. Wszystko zależy od Waszych preferencji.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą została przygotowana na bazie aromatycznej Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary, w składzie której znajdziecie pomidory, czosnek i idealną kompozycję przypraw i ziół. Warto po nią sięgać za każdym razem, kiedy nie macie czasu na gotowanie, a chcecie pysznie zjeść. Wówczas możecie pominąć w tym przepisie pieczenie czosnku i pomidorków koktajlowych.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami:

  • szklanka soczewicy
  • opakowanie Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary
  • 2 główki czosnku w całości
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • garść listków bazylii lub natka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  2. Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).
  3. Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.
  4. Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  6. Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *