Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Tagi: ,

Zupa pomidorowa nie może się znudzić, gdy za każdym razem przygotujemy ją nieco inaczej. Dziś na obiad zupa pomidorowa krem. Wyjątkowo aromatyczna dzięki dodatkowi pieczonego czosnku i świeżej bazylii. Topiony serek nadaje zupie przyjemną kremową konsystencję. Łagodne w smaku kulki mini mozzarelli świetnie kontrastują z intensywnym smakiem i aromatem kremu.

Zupa pomidorowa krem:

  • 1 puszka pomidorów pelati (ewentualnie 0,5 l passaty)
  • główka czosnku
  • 0,25 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • serek topiony śmietankowy (trójkąt lub 1/2 kostki)
  • szczypta soli morskiej
  • pół łyżeczki cukru
  • 100-150 g sera mozzarella (waga po odsączeniu)

Przygotowanie:

  1. Ścinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy czosnek oliwą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około pół godziny lub dłużej. Studzimy.
  2. W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pomidory z puszki.
  3. Z upieczonej i wystudzonej główki czosnku wyciskamy czosnek, dodajemy do zupy.
  4. Połowę listków bazylii wrzucamy do garnka z zupą. Gotujemy chwilę.
  5. Miksujemy zupę na krem z dodatkiem serka topionego, szczyptą soli i łyżeczką cukru.
  6. Zupę podajemy z kulkami mozzarelli, dekorujemy resztą listków bazylii.

Z podanych składników przygotujecie 2 porcje zupy.

Krem z zupy pomidorowej

Krem z zupy pomidorowej - jak zrobić?

Krem z zupy pomidorowej - przepis

Zupa pomidorowa krem - łatwy przepis

Zupa pomidorowa - sprawdzony przepis

 

Pieczenie wyciąga z czosnku i innych warzyw zupełnie nowe smaki i aromaty – dlatego często korzystamy z takiego przygotowania warzyw do zupy! Zobacz przepisy:

Zobacz też

6 Comments

  • www.mininawyki.pl napisał(a):

    Wow, robiłem krem z pomidorów wiele razy, ale serek topiony dodam dzisiaj pierwszy raz. Czuję, że będzie dobre.

  • manowce napisał(a):

    zupa zrobiona zgodnie z przepisem. zupa nie jest kremem, ma normalną konsystencję. poza tym jest okropnie kwaśna. niewypał.

    • Agata napisał(a):

      Zupa powinna być kwaśna, ale na pewno nie za bardzo, do przełamania smaku wystarczy odrobina cukru, a i serek topiony go łagodzi. Szkoda, że coś poszło nie tak 🙁 Pozdrawiam

  • Gabi napisał(a):

    Ugotowałam :). Bardzo nam smakowało. Kwaśność zupy zależy w dużej mierze od pomidorów. Ja zawsze przynajmniej 30 min je podsmażam na patelni z czosnkiem, jak do spaghetti ;). Dziękuję za inspirację :). Pieczony czosnek smakuje przepysznie <3

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *