Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi

Tagi: , ,

Zupa pomidorowa może być przygotowana na milion pysznych sposobów, począwszy od tych swojskiej pomidorówki kochanej od dziecka, po zupy z dalekich zakątków świata, do smaku których musimy zwyczajnie dorosnąć. Jednak nawet nasza polska zupa pomidorowa za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej.

Dziś zupa pomidorowa posłużyła mi jako baza do przygotowania pomidorowego kremu z selerem naciowym i soczewicą. Została Wam pomidorówka z wczoraj? Świetnie. Jeśli nie, sięgnijcie po Zupę pomidorową Nasza Specjalność Winiary. Do przygotowania kremu potrzebny będzie także seler naciowy i czerwona soczewica, dzięki której zupa będzie gęsta i pożywna. Czerwona soczewica świetnie komponuje się z pomidorami, poza tym szybko się gotuje, a podczas gotowania rozpada, zagęszczając zupę.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym została podana z chrupiącymi grzankami serowymi. Świetnym dodatkiem będzie także groszek ptysiowy lub solone krakersy. Jeśli macie ochotę, udekorujcie krem na talerzu kleksem kwaśnej śmietany.

Z podanych ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Zupa pomidorowa krem z selerem naciowym i grzankami serowymi:

  • opakowanie Zupy pomidorowej Nasza Specjalność Winiary
  • 3-4 gałązki selera naciowego
  • 80 g czerwonej soczewicy (ok. 5 pełnych łyżek stołowych)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 3-4 łyżki oliwy
  • półbagietka
  • 50 g sera żółtego w kostce lub tartego
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • opcjonalnie: 3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Półbagietkę kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika, pieczemy 15 minut. Pod koniec posypujemy grzanki żółtym serem startym na tarce o małych oczkach.
  2. W tym czasie gałązki selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.
  3. Na niewielkiej ilości oliwy podduszamy seler z cebulką.
  4. Pod koniec dodając szczyptę kurkumy i listki świeżego tymianku (część listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach).
  5. Na chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy do podduszonych warzyw wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  6. W 800 ml wody rozprowadzamy zawartość opakowania z Zupą pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy podduszony z cebulką seler naciowy i przepłukaną na sicie soczewicę. Gotujemy 10 minut.
  7. Miksujemy na krem (możemy zmiksować zupę na gładki krem lub pozostawić drobne cząstki).
  8. Krem podajemy z grzankami serowymi. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Zupę można udekorować na talerzach kleksem śmietany.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *