Zupa pomidorowa z grissini
Tagi: zupa pomidorowa

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Jeśli zapytacie swoje dzieci jaką zupę lubią najbardziej, to chyba prawie każde dziecko odpowie, że pomidorową. W każdym razie mój synek mógłby ją jeść siedem dni w tygodniu na okrągło. Dlatego postanowiłam nieco ją urozmaicić i często podaję ją z innymi dodatkami. Zupa pomidorowa to też mój ulubiony smak z dzieciństwa, zaraz obok kompotu z dyni.
Są zwolennicy zupy pomidorowej podawanej z makaronem lub ryżem, a okazuje się, że można ją serwować na wiele innych sposobów. Agata przygotowała kremową zupę pomidorową z grzankami inspirowaną Italią. Ja też, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, inspirowałam się włoskimi smakami i do swojej pomidorowej dodałam grissini.
Jeśli do tej pory nie mieliście okazji skosztować grissini, włoskich paluszków chlebowych, to szczerze je Wam polecam. Same w sobie są pyszną przekąską, ale też stanowią rewelacyjny dodatek do zup, sałatek i wielu innych dań. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam gotowe grissini, ale można je też wypiekać samemu. Do domowych paluszków chlebowych można dodać oliwy smakowe i suszone lub świeże zioła.
Moja zupa pomidorowa to połączenie smaków kuchni włoskiej i polskiej. Obie należą do moich ulubionych.
Składniki:
- por (kawałek zielonej części)
- pietruszka (korzeń)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek selera
- ziele angielskie 2 szt.
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól morska do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- 4 pałki z kurczaka ze skórą
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 50 ml śmietany 12 %
- makaron jajeczny (opcjonalnie)
- paluszki grissini
- 100 g szynki wieprzowej, wędzonej dojrzewającej Kumpiak
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy.
- Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy go.
- Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Smażymy je około 5 minut i obracamy.
- Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble.
- Cebulę dodajemy do warzyw i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.
- Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka.
- Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i zabielamy śmietanką.
- Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz z grissini z dodatkiem szynki wieprzowej Kumpiak.
6 Comments
Zazdroszczę tych zakupów, kubeczki cudne. A pasiasty makaron mam, tylko falisty.
Jolu, w planach miałam przywieźć też wiele innych rzeczy, ale cieszę się z tego co mam.
Jolu, w planach miałam przywieźć też wiele innych rzeczy, ale cieszę się z tego co mam.
zupa mocno pomidorowa;)
Basiu, zdecydowanie tak 🙂
Pozdrawiam
Basiu, zdecydowanie tak 🙂 Pozdrawiam