Zupa pomidorowa z grissini

Tagi:

Jeśli zapytacie swoje dzieci jaką zupę lubią najbardziej, to chyba prawie każde dziecko odpowie, że pomidorową. W każdym razie mój synek mógłby ją jeść siedem dni w tygodniu na okrągło. Dlatego postanowiłam nieco ją urozmaicić i często podaję ją z innymi dodatkami. Zupa pomidorowa to też mój ulubiony smak z dzieciństwa, zaraz obok kompotu z dyni.

Są zwolennicy zupy pomidorowej podawanej z makaronem lub ryżem, a okazuje się, że można ją serwować na wiele innych sposobów. Agata przygotowała kremową zupę pomidorową z grzankami inspirowaną Italią. Ja też, zgodnie z wczorajszą zapowiedzią, inspirowałam się włoskimi smakami i do swojej pomidorowej dodałam grissini.

Jeśli do tej pory nie mieliście okazji skosztować grissini, włoskich paluszków chlebowych, to szczerze je Wam polecam. Same w sobie są pyszną przekąską, ale też stanowią rewelacyjny dodatek do zup, sałatek i wielu innych dań. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam gotowe grissini, ale można je też wypiekać samemu. Do domowych paluszków chlebowych można dodać oliwy smakowe i suszone lub świeże zioła.

Moja zupa pomidorowa to połączenie smaków kuchni włoskiej i polskiej. Obie należą do moich ulubionych.

Składniki:

  • por (kawałek zielonej części)
  • pietruszka (korzeń)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • ziele angielskie 2 szt.
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 4 pałki z kurczaka ze skórą
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 50 ml śmietany 12 %
  • makaron jajeczny (opcjonalnie)
  • paluszki grissini
  • 100 g szynki wieprzowej, wędzonej dojrzewającej Kumpiak
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy.
  2. Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy go.
  3. Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Smażymy je około 5 minut  i obracamy.
  4. Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem aż pojawią się czarne bąble.
  5. Cebulę dodajemy do warzyw i zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.
  7. Po około 30 minutach dodajemy pałki z kurczaka.
  8. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i zabielamy śmietanką.
  9. Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz z grissini z dodatkiem szynki wieprzowej Kumpiak.

Zobacz też

6 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *