Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką

Tagi: , ,

Pomidorowa to zdecydowanie jedna z ulubionych zup Polaków. Zwykle podawana z ryżem lub makaronem, a gdyby tak przyrządzić ją z… jabłkiem? Dzisiejszy przepis to alternatywna wersja zupy pomidorowej w formie owocowo – warzywnego kremu. Zupa pomidorowa z jabłkiem i papryką to ciekawa odmiana dla tradycyjnej pomidorówki.

Sycąca, lecz jednocześnie stosunkowo lekka, dobrze sprawdzi się w formie lekkiej kolacji. Smakowała będzie także o poranku. Zupa na śniadanie to zdrowa odmiana i urozmaicenie dla kanapek czy płatków.

Do garnka, oprócz pomidorów, trafiły także papryka oraz jabłko. Papryka nadaje całości charakterystycznego posmaku, jabłko słodyczy. Wśród przypraw królują tym razem zioła: rozmaryn oraz oregano. Aksamitnej konsystencji nadaje zupie odrobina śmietany kremówki.

Całość przyrządzona została na bulionie warzywnym, zupą mogą się więc bez obaw zajadać wegetarianie. Zupa pomidorowa z papryką i jabłkiem zasmakuje także najmłodszym. Gotując dla małych głodomorów można dodać jedno jabłko więcej, co sprawi, że zupa będzie jeszcze słodsza.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-8 dużych, dojrzałych pomidorów (najlepiej połączyć kilka odmian)
  • 2 papryki pomarańczowe lub czerwone
  • 2 jabłka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Kilka łyżek oliwy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz
  • 4 łyżki pestek dynii

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić przygotowaną cebulę z czosnkiem.
  3. Papryki obrać – usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Wraz z gałązką rozmarynu dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli. Dodać kurkumę i słodką paprykę. Całość delikatnie podsmażyć. Można odłożyć odrobinę do dekoracji zupy.
  4. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonych warzyw.
  5. Całość zalać bulionem i gotować przez ok. 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
  7. Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
  8. Dodać oregano i zmiksować na gładką zupę krem. W trakcie miksowania dodać śmietankę.
  9. Na zakończenie zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Zupę podawać z pestkami dynii oraz podsmażonymi z cebulą i czosnkiem kawałeczkami papryki.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *