Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

Tagi: ,

Pomidorówka to ulubiona zupa Polaków. Zajadamy się nią przez okrągły rok. I choć najbardziej lubimy taką na bazie długo smażonych pomidorów, nie zawsze mamy na tyle czasu, aby ją przygotować. Dziś w roli głównej klasyk a nieco innym wydaniu: zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem.

Z pomocą wszystkim zabieganym przychodzi Zupa Pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY. W jej składzie najwyższej jakości susz z warzyw. Nie bójmy się sięgnąć po małe pomoce w kuchni, aby móc cieszyć się swoimi ulubionymi smakami nie tylko od święta.

Zupa:

  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek papryczki chilli
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały kalafior
  • 2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY
  • Koper
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. 
  2. Z papryczki usunąć pestki i również drobno pokroić. 
  3. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki. 
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i papryczką, następnie dodać marchewki i pietruszki. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu. 
  5. 1/2 kalafiora podzielić na malutkie różyczki i dodać do podsmażonych warzyw. 
  6. 2 opakowania Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 1,5 litra zimnej wody. Dolać do warzyw. Całość gotować na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając), do momentu aż warzywa zmiękną. 
  7. Pozostałą część kalafiora utrzeć na tarce o małych oczkach – powstanie nam dzięki takiemu zabiegowi kalafiorowy ryż. 
  8. “Ryż” przełożyć do osobnego garnka, zalać niewielką ilością wody – tak, aby zakryła ryż, posolić i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7 minut,  do miękkości kalafiorowego ryżu. Odcedzić. 
  9. Gotującą się zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec blendowania dodać 2 łyżki śmietany. 
  10. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  11. Zupę podawać z ugotowanym kalafiorowym ryżem i odrobiną kopru do smaku.  

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *