Zupa pomidorowa z klopsikami

Tagi: ,

Na liście składników dziś tylko kilka produktów. Stawiamy na prostotę i najwyższą jakość. Gotujemy powoli, dorzucając do zupy garść zielonych ziół i sporo miłości. Gęsta, aromatyczna, mocno pomidorowa! Do zakochania wystarczy zaledwie kilka łyżek… Zupa pomidorowa z klopsikami to jeden z naszych ulubionych kulinarnych pewniaków. Smakuje zarówno dużym, jak i małym. Idealnie sprawdza się w roli wyjątkowego pożywnego lunchu, jak i sycącej propozycji kolacji. Przenosi do słonecznej Italii i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pulpeciki z mięsa mielonego nieodłącznie kojarzą mi się z “Zakochanym kundlem”. To właśnie w owej produkcji Disneya para głównych, psich bohaterów zajada się nimi podczas romantycznej kolacji. Przy okazji walentynek serwujemy je w zupie!
Poza sezonem, kiedy trudno o mięsiste i soczyste pomidory można ewentualnie zastąpić je tymi z puszki. Najlepiej, jeśli pochodzą z włoskich upraw. Zupę polecam gotować powoli, aby przeniknęły się wszystkie aromaty. Przed podaniem warto pobawić się z fantazyjnymi kleksami śmietany. Dodatkowo zupę udekorować można listkami bazylii.

Zupa pomidorowa z klopsikami:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 dużych, mięsistych pomidorów (lub 3 puszki)
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oliwy
  • Kilka gałązek lubczyku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • Liście bazylii
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  4. Dodać pomidory, lubczyk, rozmaryn i brązowy cukier. Całość smażyć przez ok. 10-15 minut.
  5. Dolać bulion i gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
  6. Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną.
  7. Doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku.
  8. Zupę podawać z klopsikami, fantazyjnie udekorowaną kleksami śmietany i listkami bazylii.

Klopsiki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g krakersów solonych
  • 200 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Krakersy pokruszyć – do uzyskania małych kawałeczków.
  3. W dużej misce umieścić mięso, dodać cebulę i czosnek, pokruszone krakersy, jajko, musztardę, oraz rozmaryn.
  4. Całość posypać obficie solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z powstałej mięsnej masy formować klopsiki.
  5. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć klopsiki na złoty kolor.

Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z klopsikami:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *