Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

Tagi:

Zupa pomidorowa nieustannie króluje w mojej kuchni za sprawą mojego siedmioletniego synka. Prawdziwego fana tej zupy. Ciągle doskonaliłam przepis, testowałam nowe i sama starałam się stworzyć zupę pomidorową , jak dla nas idealną.

Kochani, nie będę skromna i powiem szczerze, że to jedna z najlepszych zup pomidorowych jaką do tej pory jadłam. Wszystkie składniki łączą się w pyszną całość i idealnie uzupełniają. Zapewne sekretem tak dobrego smaku tej zupy jest domowy przecier pomidorowy. Zupa ma aksamitną konsystencję a liście świeżej bazylii są tutaj przysłowiową kropką nad i.

Do jej przygotowania wykorzystałam makaron przywieziony z Włoch, ale możecie użyć  zwykłe kokardki lub  przygotować domowy makaron. Na blogu znajdziecie też przepis na zupę pomidorową z grissini.

Składniki:

  • 600  –
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( z 1 kg pomidorów)
  • 1,5 cebuli białej
  • 1,5 łyżki oleju z czosnkiem
  • 14 listków świeżej bazylii
  • makaron kokardki
  • sól i pieprz do smaku opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka przelewamy bulion i gotujemy go na małym ogniu. Dodajemy do niego przecier pomidorowy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę. Wielkość kostki nie ma znaczenia, bo na koniec zmiksujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i smażymy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy ją do zupy razem z resztą oleju z czosnkiem, który zostanie na patelni. Całość gotujemy na małym ogniu do 30 minut.
  3. Gotową zupę miksujemy blenderem. Zupa nabierze lekko  pomarańczowego koloru i będzie miała aksamitną konsystencję.
  4. Makaron gotujemy w osobnym garnku all dente.
  5. Do miseczek nakładamy porcję makaronu i zalewamy zupą.
  6. Tuż przed podaniem rwiemy listki bazylii lub przycinamy je nożyczkami i posypujemy obficie nimi zupę.

zupa pomidorowa

 

 

 

Zobacz też

7 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *