Zupa pomidorowa z mozzarellą

Tagi: ,

Malinowe, lima, gargamele… nadszedł czas soczystych i słodkich pomidorów! Nareszcie smakują tak, jak powinny, a ich ceny nie zwalają z nóg. Za kilka złotych można już dorwać kilogram mięsistych, intensywnie czerwonych pomidorków. Cześć ląduje od razu na kanapkach, w towarzystwie szczypiorku, z reszty powstaje zupa pomidorowa z mozzarellą.

Zupa pomidorowa z mozzarellą to alternatywa dla klasycznej pomidorówki, inspirowana podróżami na południe Europy. Pomidory to bowiem nie tylko polskie dobro narodowe. Podobnie jak my, kochają je także Włosi. Pomyślałam zatem, że zmiksuję je na gładki krem i zamiast zabielać zupę śmietaną, podam ją z dodatkiem sera mozzarella. Alternatywą dla ryżu niech będą z kolei orzechy włoskie – chrupki i pożywny dodatek.

Zupa nada się idealnie na romantyczną kolację we dwoje, delikatnie doprawiona zasmakuje także najmłodszym głodomorom. Z podanych składników przygotujecie dwie pożywne porcje zupy. Jeśli macie ochotę ugotować dla całej rodziny, wystarczy podwoić proporcje. Wtedy naje się cała gromadka!

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Por (biała część)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 pomidorów, np. malinowych lub lima
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki, selera i pora umieścić w dużym garnku.
  2. Warzywa zalać 0,7 litra wody.
  3. Gotować bulion na małym ogniu.
  4. Cebule i ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
  5. Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
  6. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  7. Dodać pomidory i gałązkę pomidorów, wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  8. Do podsmażonych pomidorów dodać cukier. Całość doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  9. Bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić, dodać do pomidorów.
  10. Podsmażone warzywa zalać bulionem. Zupę zmiksować na gładki krem.
  11. Orzechy drobno pokroić, zrumienić na suchej patelni.
  12. Zupę podawać z kawałkami sera mozzarella i orzechami.

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *