Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

Tagi: ,

Gęsta kremowa zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i ziołami jest bezkonkurencyjna. Pieczone warzywa, także pomidory, nabierają niezwykłego smaku i aromatu, który później oddają zupie. Dlatego te zupy smakują tak pysznie. Na krem wybierzcie pomidory mięsiste, na przykład lima. Albo każde inne nadające się na przetwory, czyli takie, w których znajduje się więcej miąższu, a mniej pestek. Do pomidorów dodajcie czosnek, posypcie tymiankiem i… upieczcie! Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów nie wymaga wiele więcej pracy, więc delektujcie się jej wyjątkowym smakiem!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 0,5 l wywaru
  • 4-6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska i cukier do smaku
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pomidory skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem, obsypujemy listkami tymianku, a obok układamy ząbki czosnku.
  3. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut.
  4. Odstawiamy pomidory do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy pomidory do garnka.
  5. Z łupinek czosnku wyciskamy do garnka ich zawartość.
  6. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy ok. 10 minut.
  7. Miksujemy zupę na krem, w razie konieczności doprawiamy jeszcze raz solą i szczyptą cukru.
  8. Podajemy z listkami świeżego tymianku.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów – przepis

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów – jak zrobić?

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów – prosty przepis

Smaczna zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Prosta zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Czy to nie genialnie prosta i pyszna zupa? Zobacz też inne nasze przepisy na szybki obiad w formie zupy!

Zobacz też

3 Comments

  • Basia napisał(a):

    Przepis wypróbowany – zupa jest przepyszna i myślę, że niejedna restauracja nie powstydziłaby się takiego dania:)
    Już same te upieczone pomidorki smakują rewelacyjnie! Dzięki za super przepis:)

  • Agata napisał(a):

    Dziękujemy <3

  • ADi napisał(a):

    wypróbowałam kilka przepisów i na pewno te „inne” wersje zup na stałe zagoszczą na naszym stole 🙂 gdyby jeszcze na stronie była możliwość stworzenia własnej listy ulubionych przepisów…

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *