Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Tagi:

Stragany  uginają się od przeróżnych odmian pomidorów i warto je kupować, bo właśnie teraz smakują najlepiej i są najtańsze. Nie mogę też nie wspomnieć o wartościach odżywczych pomidorów. To cenne źródło witamin, między innymi witaminy C oraz likopenu.

Pomidory  można przetworzyć na wiele sposobów i zatrzymać ich smak na dłużej. Polecam suszone pomidory w oleju, które same w sobie są pyszną przekąską, ale też mogą być składnikiem wielu dań, w tym też  zup. Świetnym rozwiązaniem jest też przygotowanie pysznego przecieru pomidorowego, który można wykorzystać nie tylko do zupy pomidorowej ugotowanej na bazie przecieru.

Tym razem moją pomidorówkę przygotowałam na bazie pieczonych pomidorów z czosnkiem.

(z podanych składników przygotujemy 3-4 porcje zupy)

Składniki:

  • 4-5 pomidorów (1 kg)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cukier
  • olej roślinny
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna pieprzu kolorowego
  • 3 łyżki Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność
  • 250 ml zimnej wody
  • 5 listków świeżej bazylii
  • makaron
  • 200 g sera Grana Padano

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ząbki czosnku obieramy , kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy 1 łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Dosyć obficie skrapiamy olejem rzepakowym.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy naczynie żaroodporne z pomidorami. Pieczemy 1 godzinę i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Z upieczonych pomidorów usuwamy skórkę. Przekładamy je do garnka razem z ząbkami czosnku i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  4. W 250 ml zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki zupy pomidorowej. Wlewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i odrobiną cukru.
  5. Do ugotowanej zupy wrzucamy 4 listki świeżej bazylii i miksujemy blenderem.
  6. Makaron gotujemy all dente a ser ucieramy na tarce o małych oczkach.
  7. Do miseczek nakładamy porcję makaronu i wsypujemy nieco sera. Nalewamy zupę i dodatkowo posypujemy serem. Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii.

zupa pomidorowa z świeżych pomidorów

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

zupa pomidorowa z świeżych pomidorów

zupa pomidorowa z świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

zupa pomidorowa - jak zrobić?

Polecam też inne smakowite przepisy na zupy pomidorowe :

Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

Zupa z pieczonch pomidorów z pesto bazyliowym

Zobacz też

2 Comments

  • helioda napisał(a):

    Gdzie można kupi taki piękny, kolorowy makaron?

    • Jola napisał(a):

      Makaron przywiozłam z Włoch, ale w Polsce można podobny dostać we włoskich delikatesach. W Toruniu kupuję makaron czekoladowy i piernikowy w maleńkim sklepiku z różnymi specjałami.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *