Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Tagi:

Jeśli zdarza Wam się spacerować pośród pachnących latem łąk, na pewno z takiego spaceru możecie wrócić z naręczami dzikich ziół. Z takich świeżych ziół można przygotować zupę, ale też wykorzystać je do przyprawiania potraw. Ja podczas jednego z sierpniowych spacerów zebrałam dziko rosnącą macierzankę, czyli tymianek. Łatwo go rozpoznać po fioletowych kwiatach, a już na pewno po charakterystycznym aromacie.

macierzanka

Macierzankę powinno się suszyć w ciemnym, przewiewnym miejscu, a kiedy wyschnie, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Dziko rosnąca ma niezwykle silny aromat, więc naprawdę niewiele wystarczy do przyprawienia garnka zupy.

A dziś zupełnie wyjątkowa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Uwielbiam wszystkie pomidorówki, ale ta zawsze kojarzyć mi się będzie z wakacjami spędzanymi u babci na wsi i z charakterystycznym zapachem krzaczków, na których dojrzewały pomidory na ciocinej plantacji. I choć chyba nigdy nie uda mi się odtworzyć tamtego smaku, bo zupy smakowały po prostu beztroskim dzieciństwem, zawsze do pomidorówki ze świeżych pomidorów będę miała sentyment.

Na zupę pomidorową wybrałam pomidory lima, bo to mięsista odmiana, która doskonale się nadaje właśnie na zupy, sosy i przeciery. Można wykorzystać też inne odmiany, jednak lepiej wybierać te o mniejszej zawartości wody.

Składniki:

  • 2 kg mięsistych pomidorów (u mnie lima)
  • 2 ząbki czosnku
  • młoda cebula
  • łyżka oliwy do smażenia
  • sól morska do smaku
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego lub białego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonej macierzanki (tymianku)
  • 0,5 l wywaru drobiowego
  • opcjonalnie: pół opakowania jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę.
  2. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zagotowujemy utrzymując niezbyt dużą moc płyty, aż większość soku odparuje.
  3. Mniej więcej po 20 minutach dodajemy do pomidorów suszoną bazylię i macierzankę.
  4. W rondelku, na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podduszamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy niecałą minutę i zestawiamy z płyty.
  5. Dodajemy cebulę z czosnkiem do garnka z pomidorami i blendujemy na gładki krem.
  6. Podlewamy pomidory wywarem, zagotowujemy, po czym doprawiamy solą morską i cukrem dla przełamania smaku.
  7. Zupę możemy zabielić jogurtem. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy zieleninką.

 

pomidorowa ze świeżych pomidorów i macierzanką

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką

Zupa pomidorowa bazylią i macierzanką - prosty przepis

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką - jak zrobić?

Prosty przepis na pomidorową ze świeżych pomidorów.

Zupa z dodatkiem dziko rosnącej macierzanki

Spodobała Wam się zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów? Wypróbujcie także tomato bisque z pieczoną papryką. A może macie ochotę przepyszny smak i aromat pomidorów zamknąć w słoiki na zimę? Kliknijcie po przepis na pomidory na zimowe zupy.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *