Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Tagi: ,

Kiedy Jola przygotowała pyszny domowy przecier pomidorowy, od razu przypomniało mi się jak pierwszy raz w życiu zabrałam się za przecier… z malinówek. Znawcy tematu od razu będą wiedzieć – malinówki mają w sobie bardzo dużo wody i zwyczajnie nie nadają się do słoików. Gotowałam je kilka godzin, zanim ich konsystencja zaczęła przypominać konsystencję przecieru. Poskarżyłam się mojej mamie i właśnie mama uświadomiła mi, że na przecier najlepsze są pomidory lima.

I właśnie te pomidory o charakterystycznym podłużnym kształcie pojawiły się w moim warzywniaku. Pomyślałam sobie, że zanim sprawdzę, ile mam słoików na przecier na zimę, ugotuję sobie coś pysznego, a będzie to zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Taka zupa smakuje zupełnie inaczej, niż zwykła pomidorówka. Jest bardzo aromatyczna, esencjonalna i taka… pozytywna. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje z lanymi kluseczkami, ale wystarczy jej nawet zwykły kleks śmietany.

Smacznego!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów lima (podłużne)
  • 0,5 l wody
  • 1/2 cebuli
  • kawałek gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka cukru
  • sól morska
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekam i wrzucam na rozgrzany olej z gałązką rozmarynu. Chwilę przesmażam, aż się zeszkli.
  2. Dodaję pokrojone w ćwiartki pomidory, dolewam wodę, dodaję ziarenka pieprzu, gotuję 20 minut.
  3. Przelewam zupę do drugiego garnka przez sitko, dokładnie przecieram.
  4. Dodaję łyżkę cukru, doprawiam solą morską (można dodać szczyptę cynamonu).
  5. Zupę pomidorową ze świeżych pomidorów można podawać z kleksem śmietany, domowym makaronem, lanymi kluseczkami, chrupiącą grzanką lub innymi ulubionymi dodatkami.

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Wszystkim wielbicielom pomidorówek polecam także:
zupę pomidorową z makaronem i bazylią
zupę pomidorową z grissini

Zobacz też

3 Comments

  • BK napisał(a):

    Takie zupy lubię, często gotuję pomidorówki ze świeżych pomidorów, pomysł z rozmarynem wypróbuję na pewno, jak znajdę świeży rozmaryn 🙂

    • Agata napisał(a):

      Ja swój rozmaryn (świeży cięty) kupiłam w jednym z zacniejszych wrocławskich sklepów, ale może być też w doniczce ze sklepu ogrodniczego, w takich ogrodniczych mają całkiem ładne ziołowe okazy. A pomidorówki ze świeżych pomidorów nie mają cobie równych 🙂 pozdrawiam, Agata

    • Agata napisał(a):

      Naprawdę warto dodać do takiej pomidorówki kawałek gałązki rozmarynu, ja swój kupiłam cięty, w ogrodniczych sklepach na pewno znajdziesz w doniczce, pozdrawiam!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *