Zupa porowa z mięsem mielonym

Tagi:

Zupa krem to zawsze dobra opcja na szybki i pożywny obiad, prawda? To apetyczne danie powstało z połączenia porów i mielonego mięsa. Oprócz pora w garnku lądują też inne warzywa – ziemniaki, seler, cebula oraz czosnek. Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. Kremową zupę z pora serwuję z mięsem mielonym w formie małych pulpecików. Do pulpecików, będących dodatkiem do kremu, najlepiej sprawdzi się mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Dodatek mięsnych klopsików sprawia, że krem staje się pożywnym daniem dla całej rodziny. Przekonajcie się sami, dlaczego zupa porowa z mięsem mielonym to idealna propozycja obiadowa.

Zupa porowa z mięsem mielonym:

  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 500 g pora
  • 300 g
  • ziemniaków
  • 100 g selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 50 ml śmietany

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebula starta na tarce o małych oczkach
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie
  2. Bułkę namocz w wodzie przez ok. 10 minut.
  3. Mięso mielone, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki umieść w misce. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Z masy przy pomocy dłoni uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk mięsa. Smaż, aż uzyska złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki.
  7. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę.
  8. W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki i tymian. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  9. Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.
  10. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  11. Zupę porową z mięsem mielonym podawaj z podsmażonym mięsem mielonym.

zupa porowa z mięsem mielonym i ziemniakamizupa porowa z mięsem mielonym wołowo-wieprzowymzupa porowa z mięsem mielonym przepis

Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis na pyszny obiad. Jeśli szukasz pomysłów na apetyczne śniadanie, sprawdź:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *