Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską

Tagi: ,

Wielkanoc tuż, tuż. Przygotowania do Świąt w moim domu już kilka dni temu ruszyły pełną parą. A Wy macie już ustalone świąteczne menu? Jeśli nie, a szukacie świeżego pomysłu, polecam zupę porową z białą kiełbasą, która nadaje jej wielkanocnego akcentu. Zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską może urozmaicić poniedziałkowy obiad, bo jednak w Niedzielę Wielkanocną nie może moim zdaniem zabraknąć żurku, barszczu białego lub zupy chrzanowej.

Już kiedyś wspominałam na blogu o kiełbaskach w sosie porowym, które często na zwykłe niedzielne śniadanie serwuje moja Rodzina z Poznania. Pomyślałam sobie, że nie tylko w sosie porowym, ale także w zupie z pora biała kiełbaska będzie smakować wyśmienicie. Lubię też pora, ale do dziś pamiętam moją niechęć do porowych nitek pływających w niektórych zupach. Dziś sama dodaję go do wielu zup, ale nigdy nie dopuszczam do jego rozgotowania. A nade wszystko uwielbiam, kiedy gra w zupie rolę główną. Jeśli wolicie jednak krem z porów, zapewniam Was, że zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską w wersji zblendowanej też będzie pyszna. Oczywiście miksujcie bez białej kiełbasy :).

Składniki:

  • 2 białe kiełbaski parzone
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 3 szt. pora (białe i jasnozielone części)
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • kilka sztuk ziemniaków
  • 3 łyżki oleju (u mnie winogronowy)
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • świeża gałązka lubczyku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pora kroję w półtalarki, cebulę siekam, pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków) ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewam olej, przesmażam cebulę, por i starte na tarce warzywa. Wywar zagotowuję, przesmażone warzywa dodaję do wrzącego wywaru, gotuję 10 minut. W tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i obieram ziemniaki.
  3. Dodaję do garnka ziemniaki, gałązkę lubczyku, doprawiam solą, gotuję 15 minut.
  4. W tym czasie do nagrzanego piekarnika wstawiam białą kiełbaskę, zapiekam, aż się lekko zrumieni.
  5. Gotową kiełbaskę wyciągam z piekarnika, kroję w plasterki i dodaję do miseczek z zupą, którą doprawiam jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

porowa IMG_4867

porowa oko koko

porowa_ok

porowa_ok2

Wszystkim sympatykom tego warzywa polecam także:

zupa z pora z wędzonym łososiem
zupa z pora z kiełbaskami
zupa z pora z grillowanymi oscypkami
kremowa zupa z trzech porów

A jeśli szukacie przepisu na tradycyjną zupę Wielkanocną, polecam:

barszcz biały kaliski
żurek z jajkiem i kiełbasą
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *