Zupa porowa z pulpetami

Tagi: ,

Zupa porowa z pulpetami to danie wyjątkowo sycące. Zaserwowane w porze obiadowej sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. Można ją podać także w ramach ciepłej kolacji. Słodki posmak pora przełamujemy ostrą cebulą i odrobiną imbiru. Pulpety (z dodatkiem rozmarynu i musztardy) można przygotować z dowolnie wybranego mięsa mielonego, a następnie ugotować lub delikatnie podsmażyć. Najważniejsze, aby posiłki gotować według własnych upodobań i preferencji. Przepisy kulinarne mają nas jedynie inspirować do działania!

Zupa porowa:

  • 2 pory (biała część)
  • 5 ziemniaków
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-cm kawałek imbiru
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta ostrej papryki
  • Tymianek
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pory dokładnie umyć.
  2. Ziemniaki, pietruszki, cebule, czosnek i imbir obrać.
  3. Pory oraz cebule posiekać w półksiężyce. Czosnek oraz imbir w cienkie plasterki.
  4. Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane warzywa.
  5. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pietruszkę w plasterki. Dodać do zeszklonych warzyw i wszystko razem delikatnie podsmażyć. Doprawić w trakcie kurkumą i ostrą papryką.
  6. Wszystkie warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości.
  7. Kiedy warzywa zmiękną zmiksować je na gładki krem, dodając śmietanę.
  8. Całość doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
  9. Zupę porową podawać z pulpetami i posiekanym szczypiorkiem.

Pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 50 g krakersów
  • 3 łyżki musztardy Dijon lub innej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Odrobina bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do mięsa dodać pokruszone krakersy, musztardę, jajko, rozmaryn oraz pieprz.
  2. Całość dokładnie wymieszać, łącząc wszystkie składniki i zwilżonymi dłońmi formować pulpety wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
  3. Uformowane kulki ugotować w gorącej wodzie lub obtoczyć delikatnie w bułce tartej i usmażyć na patelni.
  4. (Z podanej proporcji otrzymamy ok. 20 pulepecików)

zupa porowa z pulpetamizupa porowazupa z pulpetamizupa z poraporowakrem z porakrem porowy

Smakowała ci zupa porowa z pulpetami? Dla miłośników zup na mięsie i z mięsem mamy też wiele innych przepisów:

Zobacz też

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *