Zupa porowa z ziemniakami

Tagi:

Nim w sklepach pojawią się nowalijki i na dobre rozgości się wiosna, sięgamy po warzywa, które dostępne są przez cały rok. Por zaliczany jest do grupy produktów o wyjątkowo niskiej kaloryczności. 100 gram tego warzywa to zaledwie 24 kalorie! Zajadać mogą się nim do woli także osoby na diecie. Por posiada szereg właściwości leczniczych. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga także walkę z toksynami. I choć ja osobiście nie miałam okazji sprawdzić, w sytuacji, kiedy zdarzy nam się przesadzić z alkoholem – nie ma ponoć nic lepszego od bulionu z pora! To niepozorne warzywo kryje w sobie sporą dawkę witamin: C, A, E, B1, B2, PP.

Jego wyrazisty smak sprawia, że zupa automatycznie nabiera charakteru. Dlatego stanowi jeden z podstawowych elementów zestawu warzyw, z których gotujemy bulion lub rosół. Jak udowadnia poniższy przepis – por może stanowić nie tylko dodatek, ale podstawowy składnik zupy.

Aby odpowiednio wyważyć wartość energetyczną zupy i stworzyć z niej zbalansowane, sycące danie, postanowiłam na dodatek ziemniaków, które choć lekkostrawne, pozostawiają na dłużej przyjemne uczucie sytości. Zupa porowa z ziemniakami to prosta propozycja lunchowa lub obiadowa dla wszystkich, którzy lubią zajadać warzywa przez okrągły rok.

Z podanych poniżej składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Składniki:

  • 2 pory (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4-6 ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pory umyć, pokroić w talarki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  3. Na dnie garnka rozgrzać masło. Dodać pora oraz cebulę, zeszklić.
  4. W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do zeszklonych warzyw.
  5. Całość zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników, gotować na małym ogniu.
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.
  7. Całość gotować na niedużym ogniu – do miękkości wszystkich warzyw.
  8. Zupę doprawić kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *