Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nim w sklepach pojawią się nowalijki i na dobre rozgości się wiosna, sięgamy po warzywa, które dostępne są przez cały rok. Por zaliczany jest do grupy produktów o wyjątkowo niskiej kaloryczności. 100 gram tego warzywa to zaledwie 24 kalorie! Zajadać mogą się nim do woli także osoby na diecie. Por posiada szereg właściwości leczniczych. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga także walkę z toksynami. I choć ja osobiście nie miałam okazji sprawdzić, w sytuacji, kiedy zdarzy nam się przesadzić z alkoholem – nie ma ponoć nic lepszego od bulionu z pora! To niepozorne warzywo kryje w sobie sporą dawkę witamin: C, A, E, B1, B2, PP.
Jego wyrazisty smak sprawia, że zupa automatycznie nabiera charakteru. Dlatego stanowi jeden z podstawowych elementów zestawu warzyw, z których gotujemy bulion lub rosół. Jak udowadnia poniższy przepis – por może stanowić nie tylko dodatek, ale podstawowy składnik zupy.
Aby odpowiednio wyważyć wartość energetyczną zupy i stworzyć z niej zbalansowane, sycące danie, postanowiłam na dodatek ziemniaków, które choć lekkostrawne, pozostawiają na dłużej przyjemne uczucie sytości. Zupa porowa z ziemniakami to prosta propozycja lunchowa lub obiadowa dla wszystkich, którzy lubią zajadać warzywa przez okrągły rok.
Z podanych poniżej składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
36 min
Krok 1
2 min
Pory umyć, pokroić w talarki.
Krok 2
3 min
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 3
4 min
Na dnie garnka rozgrzać masło. Dodać pora oraz cebulę i czosnek, zeszklić.
Krok 4
4 min
W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do zeszklonych warzyw.
Krok 5
2 min
Całość zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników, gotować na małym ogniu.
Krok 6
5 min
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.
Krok 7
15 min
Całość gotować na niedużym ogniu – do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 8
1 min
Zupę doprawić kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 1
z
8
Pory umyć, pokroić w talarki.
Krok 2
z
8
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 3
z
8
Na dnie garnka rozgrzać masło. Dodać pora oraz cebulę i czosnek, zeszklić.
Krok 4
z
8
W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do zeszklonych warzyw.
Krok 5
z
8
Całość zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników, gotować na małym ogniu.
Krok 6
z
8
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.
Krok 7
z
8
Całość gotować na niedużym ogniu – do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 8
z
8
Zupę doprawić kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
K
Karola
ile wody!!!!
L
Lubka
Zrobiłam tę zupę, bo w przepisie nie ma śmietany. Jednak i tak ma śmietankowy posmak przez smażenie warzyw na maśle. Warto brać pod uwagę przy gotowaniu i uważać, aby nie przesadzić z tym masłem. Ale ogólnie zupa wyszła smaczna.
S
Sylwia
Zrobiona, naprawdę pyszna. Dorzuciłam jeszcze serek topiony.
Komentarze 3