Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

Tagi: ,

Zupa porowo-cebulowa – brzmi groźnie? Por i cebulę da się lubić. Zwłaszcza jeśli podamy je w postaci pożywnej zupy porowo-cebulowej doprawionej aromatycznym tymiankiem. Oba warzywa długo duszone ma maśle łagodnieją, dzięki czemu zupa ma delikatny smak. Podana z pulpecikami syci na długo.

Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami:

  • 2 średniej wielkości pory (lub 1 duży)
  • 3-4 większe cebule
  • 0,7l wywaru drobiowego, warzywnego lub wody
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 50 g masła
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • świeży tymianek do dekoracji
  • 30 dag mięsa mielonego indyczego na pulpeciki
  • szczypta soli, pieprzu cayenne, łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • jajko
  • 0k. 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Cebule obieramy z zewnętrznych łupin, kroimy na pół, następnie w poprzek i paski. Por kroimy w pół- lub ćwierćtalarki. Dusimy na maśle 20 minut (na małym ogniu) z dodatkiem suszonego tymianku, liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu mieszając.
  2. Podlewamy podduszoną z porem cebulkę wywarem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, gotujemy 15 minut.
  3. Zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z pulpecikami, dekorujemy świeżym tymiankiem.
  4. Pół cebuli do pulpecików podduszamy na oleju, dodajemy do mięsa, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i słodką papryką, dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy kaszę manną i mieszamy ponownie. Zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.
  6. Oprószamy pulpeciki mąką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 15 minut. Odcedzamy. Jeszcze gorące podajemy z zupą porowo-cebulową.

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *