Zupa rybna przepis wigilijny

Tagi: ,

Wigilię co roku spędzamy u rodziców. Odkąd pamiętam, na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu, poza barszczem, od zawsze pojawia się moja ulubiona zupa rybna. Przepis jest prosty i wykorzystuje te części karpia, które zazwyczaj się wyrzuca. A można przecież na nich przygotować esencjonalny bulion rybny, który jest świetną bazą do wigilijnej zupy.

Zupa rybna jest naprawdę przepyszna, zwłaszcza w Wigilię smakuje wyjątkowo i choć nie wszyscy darzą ją taką miłością, jak ja, naprawdę warta jest przygotowania. Jeśli tylko kupujecie na Wigilię karpia, spróbujcie choć raz ugotować zupę rybną.

Na pewno, nie tylko na zupę rybną ale i na każdą wigilijną potrawę, warto wybrać karpia z dobrej hodowli. Na Dolnym Śląsku najbardziej znane i cenione są karpie milickie, hodowane w stawach Doliny Baryczy od XII wieku. Dobrze karmione (i mam nadzieję, że też dobrze traktowane) mają naprawdę smaczne mięso, pozbawione mułowatego zapachu. Aby karp był smaczny, zanim trafi na nasze stoły, powinien przejść na dietę odmulającą. Taka dieta wiąże się zapewne z wyższymi kosztami utrzymania ryb, a poza tym karpie na diecie trochę tracą na wadze.

Mniej smacznego karpia, czy więcej mułowatego? Dla niektórych producentów wybór jest jasny. Szczęśliwie my też mamy wybór i jeżeli będziemy bardzo dociekliwi, dowiemy się, skąd pochodzi ryba i czego możemy się po niej spodziewać.

Wesołych Świąt!

Składniki:

  • 2 oczyszczone głowy karpi, ogony
  • 1,5 l wody
  • marchew
  • duża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • gałązka selera
  • gałązka świeżego lubczyku (z doniczki lub mrożonego)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • duża cebula
  • sól morska
  • 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Z warzyw i świeżych ziół przygotowuję bulion z warzyw z cebulą opieczoną nad ogniem (nad kuchenką lub, jak w moim przypadku, nad ogniem w kominku). Powinien być mocno esencjonalny.
  2. Do bulionu dodaję oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli rybie głowy i ogony, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję 30 minut (zupa ma się gotować delikatnie).
  3. Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą morską. Odcedzam.
  4. Marchewkę rozdrabniam widelcem i dodaję do zupy. Do zupy dodaję także białe mięso obrane z rybich głów.
  5. Z jajek i mąki przygotowuję ciasto na lane kluseczki. Wbijam jajka do miseczki, dodaję najpierw 2 łyżki mąki, mieszam trzepaczką, aż mąka z jajkami utworzy jednolitą masę. Jeśli ciasto jest dość rzadkie, dosypuję jeszcze odrobinę mąki. Dodaję szczyptę soli i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
  6. Bulion rybny zagotowuję, zmniejszam temperaturę grzania płyty i wlewam ciasto wąską strużką, cały czas mieszając zupę. Gotuję 3 minuty.
  7. Śmietanę hartuję z odrobioną zupy, dolewam do garnka, kiedy zupa lekko przestygnie. Doprawiam zupę sokiem z cytryny.
  8. Zupę rybną podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki, obowiązkowo w dużej ilości.

rybna2

rybna5

Zobacz też