Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb

Tagi:

Zupy rybne nie są zbyt popularne w Polsce, a szkoda, bo potrafią być naprawdę pyszne. Rosyjska zupa rybna z czterech gatunków ryb jest jedną z moich ulubionych, zaraz po węgierskiej zupie halaszle.

Przygotowanie zupy rybnej nie jest trudne, zwłaszcza że wcale nie musimy własnoręcznie sprawiać ryb, bo to jest najtrudniejszy krok w przygotowaniu dań z ryby. Praktycznie w każdym hipermarkecie znajdziecie stoisko rybne oferujące tusze i filety. To spore ułatwienie, dlaczego więc z tego nie korzystać częściej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4-6 porcji zupy. Smacznego.

Rosyjska zupa rybna:

  • 1kg ryb słodkowodnych (u mnie krąp, okoń, płoć tuszki)
  • filet większej ryby słodkowodnej 0,5 kg (u mnie tołpyga)
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka łyżek oliwy
  • szczypta kurkumy i słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. tuszki kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka razem z tuszkami. Zalewamy ok. 2 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 1 godz.
  2. Tak przygotowany bulion rybny przecedzamy. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę, dodajemy z powrotem do bulionu.
  3. Cebulę obieramy, razem z porem kroimy w kostkę. Podduszamy na oliwie. Pod koniec oddajemy przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę kurkumy i słodkiej papryki.
  4. Filety dużej ryby kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z podduszoną z porem cebulką. Gotujemy aż ryba będzie miękka, ale nie rozpadająca się.
  5. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *