Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

Tagi:

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku to idealne danie dla wszystkich, którzy nie do końca są przekonani do zup rybnych. Dlaczego? Zupa jest pełna warzyw, które świetnie komponują się z delikatnymi kawałkami ryby. Na pewno wielu z Was ucieszy także fakt, że przygotujecie ją bez konieczności wcześniejszego gotowania wywaru rybnego – obejdzie się też bez sprawiania ryby, bowiem do zupy jak najbardziej nadają się filety.

Zupa z dorsza po kaszubsku jest szybka i prosta w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o tym, że ryba gotuje się błyskawicznie – jeśli będziecie zbyt długo zwlekać z wyłączeniem kuchenki po dodaniu pokrojonego na kawałki dorsza, będą się rozpadać.

A, i jeszcze jedno: koniecznie dodajcie do zupy fenkuł! Podczas gotowania straci on swój intensywny anyżowy aromat – i nawet jeśli do tej pory nie mogliście się do niego przekonać, zobaczycie, że jest naprawdę świetny!

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku:

  • 0,5 kg świeżych filetów z dorsza
  • fenkuł
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 marchewki
  • mała cebul
  • 0,5 l wywaru warzywnego lub wody (może być też wywar rybny)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny do smaku
  • sól morska i pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Łodygi selera naciowego pozbawiamy włókien (najprościej to zrobić przełamując łodygi na pół), kroimy w kostkę. Fenkuł myjemy, kroimy w paski (odrzucając głąb). Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą morską.
  3. Podlewamy warzywa wywarem lub wodą, zagotowujemy. Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty.
  4. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, w razie konieczności dodajemy jeszcze szczyptę soli, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku – przepis

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku – jak zrobić

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku – prosty przepis

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku – smaczny przepis

Zupa rybna z dorsza po kaszubsku – sprawdzony przepis

Jeśli zasmakował wam fenkuł, zwany też koprem włoskim, to koniecznie sprawdźcie też inne nasze przepisy z tym aromatycznym warzywem:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *