Zupa rybna z karpia

Tagi: , ,

Na Dolnym Śląsku, w pobliżu Doliny Baryczy, obfitującej w ryby, karp powinien się pojawiać na stołach o wiele częściej, niż tylko w wigilię. Zwłaszcza, gdy pochodzi z miejsc, których priorytetem jest jego jakość, a nie ilość. Zupa rybna z karpia będzie bardziej aromatyczna, kiedy przygotujemy ją na wywarze rybnym – z głów i resztek, które zostaną nam po sprawieniu ryb. Jeśli nie masz całej ryby, a tylko filety, przygotujmy ją na wywarze warzywnym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Zupę podajemy z kawałkami karpia. Można też dodać uszka z farszem z karpia lub zagęścić zupę lanymi kluseczkami.

Smacznego.

Zupa rybna z karpia:

  • ]filet z karpia
  • 1 l wywaru z karpia lub warzywnego
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Podlewamy cebulkę wywarem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy por w kawałku, gotujemy 15 minut.
  3. Zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z karpia, doprawiamy zupę solą, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania oprószamy zupę świeżo mielonym pieprzem.
  4. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą, stale mieszając, chwilę gotujemy.
  5. Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Zupa rybna z karpia – prosty przepis

Zupa rybna z karpia – jak zrobić?

Jak zrobić zupę rybna z karpia?

Zupa rybna z karpia – smaczny przepis

Smaczna zupa rybna z karpia

Ryba może być nie tylko głównym składnikiem, ale też pysznym dodatkiem do innych zup. Zobacz nasz przepisy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *