Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

Tagi: , ,

Na święta zupę rybną moja mama gotuje specjalnie dla mnie – wszystkim innym wystarczy barszcz, ale ja uparcie od lat żądam zupy rybnej z karpia z lanym ciastem. Uwielbiam ją. Taka zupa, dzięki długiemu gotowaniu wywaru rybnego na rybich głowach, nabiera szczególnego aromatu. Ale pyszną zupę rybną można przygotować także bez rybnego wywaru, a na samym szlachetnym mięsie, na przykład na łososiu.

Głębi aromatu mojej zupie rybnej dodał pieczony łosoś i warzywa – potrzebują niewiele czasu na upieczenie, a uzyskany w ten sposób smak jest naprawdę wyjątkowy.

Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej zupy rybnej, która w moim regionie, chociaż znanym z milickich karpi, nie ma zbyt wielu zwolenników. Znajomi nie gotują zup rybnych, a na ich stołach ryba serwowana jest zazwyczaj w pieczonej lub smażonej postaci. Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone będzie im bliższa.

Składniki:

  • świeży filet z łososia
  • 2 główki czosnku
  • 2 kostki bulionu warzywnego Winiary
  • kilka łyżek serka mascarpone
  • 2 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • świeży szczypiorek
  • połówka cytryny
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C.
  2. Ziemniaki obieram i kroję w talarki, przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem roztartym w palcach.
  3. Główki czosnku rozdzielam na ząbki, nie obierając z nich łupinek. Zawijam po kilka ząbków razem w folię aluminiową, dokładam do ziemniaków.
  4. Całość wstawiam na nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  5. W tym czasie filet z łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pieprz wrzucam do moździerza, lekko rozbijam i posypuję nim łososia.
  6. Po upływie 15 minut, ziemniaki w piekarniku obracam na drugą stronę, dokładam łososia i piekę 15-20 minut.
  7. Zagotowuję litr wody, dodaję kostki bulionowe, mieszam, aż się rozpuszczą.
  8. Kiedy ryba i warzywa będą upieczone, przekładam ziemniaki do rondla, czosnek i rybę na deskę do krojenia.
  9. Oddzielam mięso od skóry, kilka kawałków łososia pozostawiam do dekoracji, a resztą dodaję do rondla.
  10. Podlewam rybę i warzywa bulionem, zagotowuję.
  11. Czosnek wyciskam do rondla z rybą i warzywami (może być jeszcze gorący, więc trzeba uważać, żeby się nie poparzyć).
  12. Gotuję przez chwilę i wyłączam płytę. Ewentualnie doprawiam do smaku szczyptą soli.
  13. Po zestawieniu garnka z płyty miksuję zupę na gładki krem.
  14. Do miseczek przekładam kawałki łososia, nalewam zupę, dodaję łyżeczkę serka mascarpone, posypuję świeżym szczypiorkiem.

Rybna z łososiem - przepis

Zupa rybna z łososiem - jak zrobić?

Na Wigilię polecam także:

zupa rybna z karpia

barszcz czerwony z bułeczkami grzybowymi

barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

wigilijna zupa z suszu

zupa piernikowa z bakaliami

zupa migdałowa

ślimaczki drożdżowe do barszczu

wigilijne paszteciki do barszczu

Zobacz też

2 Comments

  • Maciej napisał(a):

    wybacz, jak to facet ciężko trybię 🙂
    Ile tego łososia na tą porcję użyłaś? Podając składniki napisałaś filet z łososia (z połowy ryby, z całej) podaj orientacyjnie wagę i druga sprawa to, jeżeli dobrze zrozumiałem, większość ryby dodajesz do zupy i miksujesz?

    • Agata napisał(a):

      Rzeczywiście nie sprecyzowałam ilości ryby, kupuję takie porcjowane filety po 30-40 dag. Większość upieczonej ryby dodaję do zupy i miksuję, pozostawiając kilka kawałków do dekoracji. Pozdrawiam!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *