Zupa rybna z pomidorami

Tagi:

Jedna z najlepszych zup rybnych jaką jadłam. Połączenie ryb morskich, krewetek i pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę. Ugotowałam jej większą ilość z myślą o rodzinie z południa Polski, która odwiedziła moich rodziców. Zupa rybna z pomidorami wszystkim bardzo smakowała. 🙂

Do jej przygotowania wykorzystałam świeże pomidory lima, ale można je zastąpić pomidorami z puszki. Wówczas jedynie musimy skrócić  nieco czas ich gotowania. Pomidory z puszki dodajemy do zupy razem z rybami, a nie wcześniej jak w przypadku świeżych.

Do mojej zupy rybnej wybrałam łososia i całego dorsza. Łosoś świetnie sprawdza się w zupach. Pokrojony na kawałki nie rozlatuje się podczas gotowania. Dorsz ma nieco bardziej delikatną strukturę. Oczyszczone krewetki dodajemy jako ostatni składnik. Wybrałam krewetki surowe. Można też kupić krewetki już ugotowane, ale te dodajemy dosłownie pod sam koniec gotowania zupy.

Zupa rybna z pomidorami jest dosyć prosta w przygotowaniu i delikatna w smaku. Najlepiej smakuje podana z dużą ilością świeżego koperku.

Składniki:

  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna kolorowego pieprzu
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (część korzeniowa)
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • olej do smażenia
  • 400 g świeżych pomidorów lima (lub 1 opakowanie pomidorów z puszki)
  • 220 g krewetek tygrysich
  • 300 g łososia (filet)
  • 500 g dorsza
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 3 kostki Rosół Drobiowy

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, kawałek pora oraz łyżeczkę suszonego lubczyku. Marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
  2. Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Usuwamy z nich skórki i nasiona i kroimy na małe, równe kawałki. Dodajemy do gotującej się zupy i nastawiamy na kolejnych 5  minut.
  3. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolory.
  4. Ryby w razie potrzeby filetujemy i usuwamy z nich skórę. Kroimy je na równe kawałki.
  5. Dodajemy do zupy (łącznie po 20 minutach gotowania) razem z zeszkloną cebulką. Do zupy dodajemy też łyżeczkę czerwonej papryki i 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotujemy na mniejszym ogniu 5 minut.
  6. Dodajemy oczyszczone krewetki oraz kostki – rosół drobiowy.
  7. Gotujemy  jeszcze 5- 7 minut (aż krewetki się ugotują) i na koniec w razie potrzeby solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym.
  8. Podajemy z świeżą pietruszką.

DSC_0354

DSC_0003

DSC_0396

DSC_0367

Polecam też inne przepisy na zupy rybne :

Zupa rybna przepis wigilijny

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Zupa rybna z łososiem i kaparami

( z podanych składników można przygotować 6-8 porcji zupy rybnej )

Zobacz też

2 Comments

  • Zdrowe Odżywianie napisał(a):

    Ciekawy przepis. Aż trudno
    uwierzyć, że kiedyś nie lubiłem zupy rybnej, w ogóle nie przepadałem za gotowanymi rybami. Przełomem
    była zupa przyrządzona z dorsza z dodatkiem mleka kokosowego.

    • Jola napisał(a):

      W tej zupie rybnej smak ryby nie jest dominujący i łaczy się z pomidorami i suszoną papryką. Cieszę się bardzo, że przepis się spodobał. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *