Zupa serowa z czterech serów

Tagi:

Zupa serowa z czterech rodzajów sera to świetny pomysł na szybki, a jednocześnie sycący obiad. Gęsta, pożywna i bardzo aromatyczna. Sery nadają zupie aksamitną konsystencję, a jej smak jest wyraźnie zdominowany przez niebieski ser pleśniowy.

Zupę serową można przygotować na wiele sposobów i z różnych rodzajów sera, na przykład tylko z sera żółtego, pleśniowego czy też topionego. Moja dzisiejsza propozycja łączy je w jedną pyszną zupę. Ponieważ zupa serowa jest bardzo pożywna, proponuję podać do niej lekki dodatek w postaci chrupiącego groszku ptysiowego lub grzanek. Jednak gdyby ktoś nie mógł się nią nasycić (choć uważam, że jest to niemożliwe, jeśli o sytości myślimy w dosłownym znaczeniu), można podać zupę serowa na przykład z pulpecikami z indyczego mięsa mielonego.

Zwróćcie uwagę, że do przygotowania zupy wykorzystujemy wywar niesolony, ponieważ niebieski ser dodany do zupy jest mocno słony. Zanim zdecydujecie się posolić zupę, sprawdźcie, jaki ma smak. Gdyby wydał się Wam zbyt intensywny, można go złagodzić dodając do zupy ok 1/4 szklanki słodkiej gęstej śmietanki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 nieduże, ale bardzo sycące porcje zupy serowej.

Zupa serowa z czterech serów:

  • 10 dag gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 10 dag sera cheddar
  • 10 dag sera gouda
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • 0,5 l wywaru warzywnego (niesolonego)
  • mała cebula
  • odrobiona oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • groszek ptysiowy lub grzanki do podania

Przygotowanie:

  1. Cebulkę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie ścieramy na tarce ser pleśniowy, goudę i cheddar.
  2. Podlewamy cebulkę gorącym wywarem, dodajemy starte sery i pokrojony w kostkę serek topiony, podgrzewamy na małej mocy płyty, ciągle mieszając, aż zupa nabierze jednolitej gładkiej konsystencji.
  3. Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym tymiankiem, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek.

Zobacz też

2 Comments

  • Katarzyna napisał(a):

    Czekałam na zupę zrobioną przez Wasz zespół z różnych rodzajów sera i się doczekałam.
    Zupa rewelacyjna w smaku. Lekko ostra i aksamitna. Moja wybredna w jedzeniu 12 letnia córka
    jest zachwycona jej smakiem. Dopisuję ją do mojego domowego menu.
    Polecam ugotujcie.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *