Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Tagi: , ,

Zupa serowa to istna bomba kaloryczna, ale pozwoliłam sobie ugotować tę zupę właśnie dziś, bo jest sycąca i szybko rozgrzewa. Czy może być zatem coś lepszego na taki chłodny jesienny dzień, niż zupa serowa? Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Wystarczy dużo sera, żółtego w kostce i serka topionego, aromatyczny wywar i koniecznie diablotki, które szybko można przygotować z gotowego ciasta francuskiego.

Diablotki to paluszki z ciasta francuskiego, które można zapiec w piekarniku z żółtym serem lub doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja przygotowuję je z gotowego świeżego ciasta, które kupuję zwinięte w rulon. Do zupy serowej poza diablotkami będą również pasować grzanki i groszek ptysiowy.

Zupa serowa ma bardzo aksamitną konsystencję, którą zawdzięcza między innymi żółtku. Można je pominąć w przepisie, ale żółtko jest naprawdę doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Do zupy serowej obowiązkowe są też świeże zioła – szczypiorek, natka pietruszki lub tymianek, który do swojej zupy serowej dodaje Jola.

Smacznego!

Składniki:

  • 0,5 l esencjonalnego wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 100 g śmietankowego sera topionego
  • 100 g sera żółtego (zdecydowanego w smaku, u mnie cheddar)
  • jajko, najlepiej zerówka lub jedynka
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • dwie łyżki świeżo posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • pół opakowania gotowego świeżego ciasta francuskiego

Przygotowanie:

  1. Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki).
  2. Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok.
  3. Żółtka oddzielam od białek (białka można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka dokładnie mieszając.
  4. Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  5. Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia.
  6. Posypuję diablotki startym żółtym serem i słodką papryką.
  7. Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.
  8. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
  9. Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem. Podaję z diablotkami.

zupa serowa

zupa z żółtego sera

zupa z serkiem topionym

zupa z serem

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *