Zupa serowa z łososiem i pomidorami

Tagi:

Zupa serowa z łososiem, aromatyczna i aksamitna, najpyszniej smakuje w jesienne chłody, kiedy potrzebujemy czegoś co nie tylko zaspokoi głód, ale też przyjemnie rozgrzeje. Połączenie intensywnego smaku wędzonego łososia i dwóch rodzajów sera – żółtego (np. cheddar, jeśli chcecie dodać zupie jeszcze więcej wyrazistości) i topionego – sprawiają, że taka zupa serowa smakuje odrobinę nietypowo, ale pysznie!

Zupa serowa z łososiem jest kaloryczna i idealnie sycąca – bo taka musi być dobra zupa serowa. Ale zawsze można zjeść jej mniej… o ile uda się Wam powstrzymać przed poproszeniem o dokładkę!

Zupa serowa z łososiem i pomidorami:

  • 25 dag sera cheddar (lub innego żółtego)
  • 10 dag serka topionego śmietankowego
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 nieduże pomidory
  • sól morska i pieprz do smaku, duża szczypta oregano
  • 10 dag wędzonego łososia
  • świeżo posiekany koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  2. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory, chwilę smażymy.
  3. Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego starty na tarce o grubych oczkach cheddar (łyżkę startego sera odkładamy do posypania zupy na talerzach) i serek topiony, lekko podgrzewamy, blendujemy na gładki krem.
  4. Dodajemy do zupy podsmażone pomidory z cebulą, mieszamy. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i oregano.
  5. Podajemy z kawałkami wędzonego łososia, posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i startym cheddarem

Zupa z łososiem zawsze smakuje trochę inaczej – a na pewno pysznie! Zobacz inne przepisy:

Zobacz też

1 komentarz

  • dzaasta napisał(a):

    Jaka szkoda, że nie można mieć tutaj swojego konta i zapisywać ulubione przepisy! Chociaż w sumie zdziwiona nie jestem, że pokochałam te stronę, ponieważ sama należę do grona „zakochanych w zupach” 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *