Zupa serowa z papryką na ostro, z grzankami
Tagi: zupa serowa, zupa serowa z grzankami, zupa serowa z papryką na ostro

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Gęsta i aksamitna, lekką ciągnąca – dla wszystkich amatorów sera. Dodatek ostrej papryki przełamuje delikatność i nadaje zupie charakteru. Grzanki z ciemnego pieczywa chrupią przy każdej łyżce. Pożywna i sycąca!
Jeśli posiadasz akurat gotowy bulion, przygotujesz ją naprawdę szybko. Tym razem nie pora na liczenie kalorii, lecz oddanie się…przyjemności. Smacznego!
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Składniki:
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chilli
- 300 g różnych serów:
- 150 g serka topionego
- 100 g sera Cheddar ( ew. Parmigiano Reggiano lub Grana Padano)
- 50 g sera błękitnego Lazur
- 600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- Ciemna bagietka lub inne ulubione pieczywo na grzanki
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebule obrać i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Z papryczki usunąć pesteczki, posiekać.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
- Do podsmażonych warzyw dolać bulion. Zagrzać, doprowadzić do wrzenia.
- W kolejnym kroku dodawać sery do bulionu. Sery dodawać rozdrobnione, od najtwardszego do najmiększego. Zupę gotować teraz na mniejszym ogniu.
- Jako pierwszy dodać Cheddar, wymieszać, poczekać aż się roztopi. Następnie Lazur, postępując tak samo jak przy Cheddarze. Na końcu dodać ser topiony.
- Zupę doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Ostrożnie z solą – sery zawierają jej już całkiem sporo.
- Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromki, a następnie na małe grzanki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na nim grzanki – aż będą rumiane i chrupiące.
- Zupę podawać z grzankami.




