Zupa serowa z porem i grzankami

Tagi:

Zupa serowa z porem i grzankami to idealna propozycja na zimne jesienne dni. Rozgrzewająca i pożywna, każdego zmarzlucha postawi na nogi, a przy smakuje naprawdę obłędnie.

Do przygotowania zupy serowej można wykorzystać różne rodzaje sera, łącząc je w jednym pysznym daniu lub bazować tylko na jednym. Wybierając ser warto pamiętać o tym, że im bardziej wyrazisty smak sera, tym bardziej zdecydowany smak zupy.

Świetnym dodatkiem do zupy serowej są grzanki. Mogą być pokrojone w kostkę, jednak tym razem proponuję Wam grzanki w postaci kromeczek podpieczonych z dodatkiem masła, soli i świeżego tymianku. Pozwólcie tak przygotowanym grzankom wchłonąć nieco zupy serowej, zanim przystąpicie do uczty. Smacznego 😊

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Zupa serowa z porem i grzankami:

  • 200 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • por (biała i jasnozielona część)
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 bułki pszenne
  • 15 dag masła
  • świeże listki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Por kroimy wzdłuż na pół, dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa podduszamy na łyżce masła (odrobinę masła odkładamy do grzanek). Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołowej.
  2. Podlewamy całość bulionem, wkruszamy ser pleśniowy, zagotowujemy, ciągle mieszając. Po chwili zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Bułki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia. Pod koniec na każdą kromkę kładziemy kawałeczek masła, oprószamy listkami tymianku.
  4. Na talerzach układamy grzanki, podlewamy chochelką zupy, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *