Zupa serowa

Tagi:

Rozgrzewające i pożywne zupy są idealne w okresie jesienno-zimowym. Zupa serowa z marchewką i brokułem jest jedną z moich ulubionych o tej porze roku.

Do przygotowania zupy serowej nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników. Wystarczy kilka warzyw i ser o zdecydowanym, lekko pikantnym smaku. Ja zwykle sięgam po cheddar, który nadaje zupie serowej odpowiedniego charakteru. Jeśli nie masz w domu cheddara możesz użyć innego sera np. edamskiego, wtedy zupa będzie nieco mniej wyrazista. Warto również eksperymentować i mieszać w takiej zupie różne rodzaje sera.

Składniki:

  • 1 l esencjonalnego wywaru lub bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 150 g sera żółtego (o wyrazistym smaku, np. cheddar)
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka różyczek brokułu (może być mrożony)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj. Marchewkę, obierz i pokrój w cienkie słupki (julienne).
  2. Ser zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz marchewkę. Całość podsmaż przez około 5 minut.
  4. Do garnka dodaj wywar oraz dorzuć podzielony na różyczki brokuł. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodaj starty ser (część zachowaj do dekoracji zupy). Podgrzewaj cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
  6. Następnie wlej śmietanę i dopraw zupę serową solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupę serową nalej do misek. Każdą porcję posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Zupa serowa

serowa

zupa z serem

zupa z cheddarem

W poszukiwaniu wyrazistych smaków, spróbuj też naszych przepisów na zupy cebulowe i czosnkowe.

Zobacz też