Zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami

Tagi: ,

Prosta zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami. Znacie ją z dzieciństwa? Zupa w sam raz na postne dni, skromna, a przy tym naprawdę ma coś w sobie. Pewnie dlatego, że w tak wielu tradycyjnych domach jada się śledzie ze śmietaną i ziemniakami, a ta zupa śledziowa to tylko krok dalej – w stronę jeszcze lepszego smaku!

Podstawą zupy śledziowej jest kefir i gęsta śmietana, które doskonale łączą się z prostym wywarem i wymoczonymi śledziami. Zupa śledziowa najlepiej smakuje, kiedy na łyżkę nabiera się kawałek gorącego ziemniaka i zanurza się go w zimnej zupie. Smacznego! 🙂

Zupa śledziowa na zimno:

  • 6 filetów ze śledzi (ok. 50-60 dag)
  • 0,5 l wody, 200 g gęstego kefiru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 100 g gęstej śmietany
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Śledzie dokładnie myjemy, zalewamy na kilka godzin wodą, później wylewamy wodę, a śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Ziele angielskie, pieprz i liście laurowe przekładamy do garnka, zalewamy 0,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.
  3. Cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie w paski.
  4. Chłodny wywar łączymy z kefirem i śmietaną, dodajemy śledzie, cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  5. Zupę odstawiamy do przegryzienia smaków minimum na godzinę. Podajemy z gorącymi ziemniakami (najlepiej podać je na osobnym talerzu), posypujemy zieleniną.

Ziemniaki podawane osobno sprawdzą się nie tylko przy zupie śledziowej. A jeśli masz ochotę na inny dodatek? Sprawdź nasze przepisy na pierożki, pulpety, chipsy i wiele innych pyszności do zupy!

…i wiele, wiele innych!

Zobacz też

2 Comments

  • Anna Biront napisał(a):

    U mnie w domu zupę śledziową robi się inaczej. Przede wszystkim śledzie powinny być salone z tzw.mleczem. Oczyszczamy wymoczone śledzie,obieramy ze skóry i filetujemy.Mlecz odkładamy.Do przegotowanej,schłodzonej wody dajemy posiekaną cebulę i jabłka.Dodajemy roztarty z cukrem mlecz. Zabielamy dużą ilością śmietany 18%. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny. Na godzinę przed podaniem dodajemy pokrojone w kawałki śledzie. Podajemy oczywiście z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Pozdrawiam.

    • Agata napisał(a):

      Brzmi pysznie! Marzyły mi się śledzie z beczki, ale nie mam swojego sprawdzonego sklepu, w którym mogłabym je kupić, więc się skończyło na filetach. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *