Zupa śledziowa. Prosta postna potrawa, która w wielu domach pojawia się nie tylko w wigilijny wieczór, ale także w środę popielcową lub zwyczajnie w piątek. Zupa nie wymaga szczególnych umiejętności (jeśli przygotujemy ją z gotowych płatów śledziowych). Jedynie, co jest potrzebne, to miłość do śledzi. Ale kto ich nie uwielbia?
Jeśli do przygotowania zupy chcemy wykorzystać śledzie z beczki, należy je wcześniej dobrze wymoczyć. W przeciwnym wypadku będą bardzo słone, a nasza zupa nie do zjedzenia. Śledziom odcinamy głowy, patroszymy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilkanaście godzin. W czasie moczenia wodę trzeba kilkakrotnie zmienić, gdyż śledzie z beczki są naprawdę bardzo słone.
Zupę śledziową można też przygotować z gotowych płatów śledziowych. Tę opcję polecam szczególnie osobom zabieganym, a także wszystkim, którzy nigdy wcześniej nie filetowali śledzi. Przed świętami jest tak wiele rzeczy do zrobienia, że nie zawsze znajdzie się jeszcze czas na filetowanie. Gotowe płaty śledziowe zazwyczaj nie wymagają wcześniejszego moczenia. Na wszelki wypadek dobrze jest je spróbować. Kiedy są dość słone, można je na godzinę zalać zimną wodą.
Prostą zupę śledziową możemy podać z wykwintnym dodatkiem w postaci ziemniaków pieczonych w mundurkach. W wigilijny wieczór tak podana zupa będzie się prezentowała niezwykle uroczyście. Jak zatem ma być przygotowana zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach z piekarnika?
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Ziemniaki wykorzystasz również w przepisach poniżej:
Komentarze 0