Zupa słoikowa – zupa krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik

Tagi: ,

Mamy za sobą długi weekend majowy. Zaczął się sezon na grillowanie i wyjazdy piknikowe. Co prawda na razie temperatury niezbyt nas rozpieszczają, bo na Pomorzu jest zimno i wietrznie, ale udało się nam już zorganizować obiad na świeżym powietrzu… tuż za domem 🙂 Kilka dni temu urządziliśmy sobie mały piknik i zjedliśmy obiad na zielonej trawce.

Ugotowałam współgrającą z kolorem trawy zieloną zupę krem szparagową, którą przelałam do małych słoiczków. Jeden słoik idealnie pasował na jedną porcję zupy. Do koszyka piknikowego zapakowaliśmy też dwa rodzaje grzanek, które rewelacyjnie smakują z kremową zupą. Do tego typu zup polecam też: groszek ptysiowy lub domowe grzaneczki Agatki.

Słoiki świetnie się sprawdziły. Na dłuższy wyjazd można je zapakować w worek termiczny, który kupimy w większości sklepów spożywczych. Wówczas nasza zupa krem ze szparagów długo będzie ciepła.

Polecam też zupę na wynos, którą ugotowała Agatka : klik

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 800-900 ml bulionu drobiowego
  • 1 biała cebula
  • sól selerowa do smaku
  • kozieradka do smaku
  • olej z ziołami i czosnkiem
  • grzaneczki do posypania
  • 2 łyżki śmietany 12%

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy i kroimy na małe kawałki. Główki szparagów odcinamy i odkładamy (ja swoje wykorzystałam do sałatki).
  2. Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone szparagi. Gotujemy pod przykryciem.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej ziołowy z czosnkiem (lub zwykły olej z 1 ząbkiem czosnku) i wrzucamy cebulę, a następnie smażymy na złoty kolor. Dodajemy ją do gotujących się szparagów.
  4. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą selerową i kozieradką.
  5. Ugotowaną zupę odstawiamy i miksujemy blenderem jeszcze gorącą. Zabielamy śmietanką i dokładnie mieszamy.
  6. Gotową zupę przelewamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
  7. Podajemy z chrupiącymi grzaneczkami.

DSC_0148

DSC_0149

DSC_0153

DSC_0159

Zobacz też