Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

Tagi:

Prosta, a jakże pyszna zupa solferino. Jej historia prawdopodobnie związana jest z krwawą bitwą z 1859 roku, największą z całej wojny francusko-austriackiej, ale czy konieczne jest poruszanie takich tematów przy jedzeniu? Kto ciekaw, historię bitwy znajdzie w internecie. A historia zupy? Prawdopodobnie została podana żołnierzom przed wyruszeniem na bój. To nieskomplikowana zupa, która urzeka swoją prostotą. Przygotowuje się ją na bazie rosołu lub wywaru drobiowego. Jeśli macie pod ręką por, cebulę, ziemniaki, groszek, przecier pomidorowy lub passatę, to macie właściwie wszystko, co jest potrzebne do przygotowania zupy solferino.

Być może spotkaliście się z zupą solferino podaną w postaci gęstego kremu. Ja przygotowałam ją w nieco inny sposób i podałam w towarzystwie grzanek z masłem czosnkowym, przygotowanych z chałki (z ciasta bułkowego, nie słodkiego) i z serem mozzarella. Dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji można dodać do zupy surowe żółtko lub też zagęścić zupę zasmażką.

Z podanej ilości składników przygotujecie ok. 4-6 porcji zupy.

Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami:

  • 1l wywaru drobiowego lub rosołu
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 pory (białe i jasnozielone części)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, ewentualnie z puszki)
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub przecieru
  • sól morska i pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • świeży tymianek do dekoracji
  • 2-3 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: surowe żółtko i 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • grzanki z masłem czosnkowym

Przygotowanie:

  1. Oliwę lekko rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekany por i cebulę. Szklimy, od czasu do czasu mieszając.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do podduszonego pora z cebulką dodajemy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki, po chwili podlewamy warzywa wywarem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą (o ile nie soliliśmy wywaru lub rosołu).
  3. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy groszek (jeśli mamy z puszki, dodajemy go pod sam koniec gotowania).
  4. Pod koniec gotowania dodajemy passatę i szczyptę cukru. Zestawiamy zupę z kuchenki. W tym momencie można dodać do zupy surowe żółtko połączone ze śmietaną i energicznie wymieszać.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *