Zupa strogonow z wołowiną

Tagi: , ,

Pieczarki, kolorowe papryki, krucha wołowina i miękka wieprzowina połączone w treściwe danie jednogarnkowe. Takie składniki wskazywać mogą jedynie na jedną potrawę… Dziś we wspomnianym garnku bulgocze zupa strogonow. Najlepiej smakuje doprawiona papryką i kurkumą, czyli przyprawami, które doskonale uwydatniają smak potrawy. Zupa strogonow stanowi aromatyczne danie obiadowe – w sam raz na te dni, kiedy nie mamy ochoty gotować dwóch dań. Doskonale nada się także na kolację z rodziną lub przyjaciółmi.

Zupa strogonow ma ciekawy rodowód, bo jest wersją popularnego na całym świecie strogonowa (org. Boeuf Stroganow). To danie z kolei jest połączeniem tradycji kuchni francuskiej i rosyjskiej, zaś jego nazwa podobno pochodzi od rosyjskiego hrabiego, który żył w XIX w. i walczył w wojnach napoleońskich.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 300 g mięsa wieprzowego z szynki
  • Ok. 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 butelka Pomidorowa koncentrat z przyprawami WINIARY
  • Kilka łyżek oliwy
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Papryki umyć i pokroić w paski lub nieduże prostokątne kawałki. Cebulę i czosnek obrać – cebulę pokroić w krążki, czosnek w cienkie paseczki.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki mięsa. Kiedy mięso zacnie się ścinać, dodać przygotowane warzywa. Wsypać przyprawy.
  4. Całość krótko podsmażyć – często mieszając, a następnie zalać bulionem.
  5. Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
  6. Pod koniec gotowania dodać zawartość butelki Pomidorowa – koncentrat z przyprawami WINIARY.
  7. Strogonow – dla uzyskania aksamitnej konsystencji, można dodatkowo zabielić śmietaną.
  8. Podawać sam lub z dodatkami: ryżem czy chlebem.

Szukasz więcej przepisów na dania jednogarnkowe? Zobacz między innymi:

1 komentarz

  • Rysia napisał(a):

    Witam !
    Bardzo interesujący przepis zupy strogonow z wołowiną ; zamierzam go wypróbować w najbliższym czasie.
    Nie znalazłam tylko informacji na ile osób jest przewidziana przedstawiona ilość składników ?
    Pozdrawiam ***Rysia

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *