Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Tagi:

Szybka i prosta zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniaczanym puree, przygotowana na esencjonalnym rosole i ze szczawiem ze słoiczka. Przyjemnie kwaśna i wręcz idealna na tęsknotę za zupą ze świeżego szczawiu. A kiedy na dobre przyjdzie wiosna i wraz z nią sezon na świeży szczaw, koniecznie zróbcie sobie zapasy tych pysznych zielonych listków na następną zimę (przepis znajdziecie tutaj: klik).

Zupa szczawiowa:

  • 1 l rosołu
  • słoiczek szczawiu (ok. 300 g)
  • 2 nieobrane ząbki czosnku
  • cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • olej do podsmażenia
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach lub tartego
  • koperek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Lekko rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, chwilę smażymy, wyciągamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, rumienimy na złoty kolor.
  2. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy podsmażone ząbki czosnku i szczaw, gotujemy 5 minut.
  3. Śmietanę łączymy z mąką i hartujemy kilkoma łyżkami zupy. Następnie wlewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy zupę solą i cukrem (w razie gdyby zupa była za mało kwaśna, doprawiamy zupę sokiem z cytryny).
  4. W drugim garnku gotujemy, z dodatkiem szczypty soli, obrane i pokrojone w połówki ziemniaki.
  5. Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem cebulki podsmażonej na czosnkowym oleju.
  6. Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajka, ziemniaczanym puree i parmezanem. Dekorujemy posiekaną zieleniną.

Gdyby zupa szczawiowa była za mało kwaśna, warto dodać do niej nieco soku z cytryny.

zupa szczawiowa - przepis

zupa ze szczawiu

zupa ze świeżego szczawiu

zupa ze szczawiem - dodatki

 Szukasz więcej przepisów na zupy z rosołu? Zobacz nasze pomysły:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *